Rakovinu Petru Čepkovi objevil léčitel, herec mu nevěřil. Točil navzdory velkým bolestem

Život Petra Čepka, který se nejvíce proslavil rolí Josefa Turka, cholerického řidiče a žárlivého manžela Libuše Šafránkové v komedii Vesničko má středisková, vyhasl v pouhých 54. letech. V září uplynulo 29 let od jeho smrti a zároveň 83 let od jeho narození. Soukromí nezapomenutelného herce s uhrančivým pohledem poodhalila v rozhovoru se CNN Prima NEWS jeho dcera Petra.

Petr Čepek se během života stačil oženit hned třikrát. První manželství s baletkou Helenou trvalo jen krátce. Jedním z důvodů bylo, že spolu nemohli mít děti. Druhou manželkou byla fotografka, spisovatelka a produkční Helena, s níž měl dceru Petru. Když jí byly čtyři roky, manželé se rozvedli. Helena se znovu vdala, a to za slavného českého textaře Zdeňka Rytíře.

Životní lásku našel Petr Čepek až napotřetí, a to mimo šoubyznys. Jeho vyvolenou se stala letuška Ivana. V roce 1987 se jim narodila dcera Kristýna. Bohužel, nestačil si ji užít. Zemřel, když dívce bylo sedm let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krutá smrt hereckého idolu 80. let Josefa Nedorosta. Napil se mléka, ochrnul a zemřel

Zdravotní problémy Petra Čepka sužovaly delší dobu. Míval velké bolesti, ale lékaři dlouho nemohli přijít na to, co mu vlastně je. „Ještě v době, když byl táta zdráv, se mu ozval jeden léčitel s tím, že ho viděl v televizi, a že se mu na něm něco nezdá. Řekl mu, že vidí, že má problém v okolí břicha, a aby ho co nejdříve navštívil. Táta byl ale ateista, na nic takového nevěřil a nejel tam,“ řekla redaktorovi CNN Prima NEWS Čepkova dcera Petra.

Věděl, že umírá. Lékaři mu dovolili kouřit dál

Lékaři nakonec zjistil, že příčinou jeho bolestí je rakovina slinivky. Prognózy byly velmi špatné, šance na uzdravení minimální. Zákeřnou nemoc nesl Petr Čepek statečně. Rozhodl se točit a hrát, dokud mu to jeho zdravotní stav dovolí.

„Věděl, že umírá. Po první operaci jsem ho byla navštívit v nemocnici, stál na chodbě a kouřil. Říkal mi: ,Je to v prd...‘ Doktoři mu dokonce dovolili kouřit. Přestože měl obrovské bolesti, začal točit Fausta. Všichni jsme ho od toho zrazovali, ale nedal si říct. Režiséra Jana Švankmajera velmi uznával, považoval to za svůj herecký vrchol, který hodlal za každou cenu dokončit,“ vzpomíná dcera Petra, která v té době čekala dítě.

Narození vnuka se Petr Čepek ještě dožil. „Po operaci odjel na chatu, jeho stav se však rapidně zhoršoval. Šlo to rychle a bohužel, nebylo mu pomoci. Přijela jsem tam za ním s malým, takže ho ještě viděl. Říkal mi: ,Kéž bych s ním mohl jít na Petřín.‘ To bylo naše místo, tam jsme se spolu něco nachodili. A abych se o syna postarala,“ zavzpomínala Petra.

Povahou jako Turek z Vesničko má středisková

To bylo naposledy, co s otcem mluvila. Zemřel 20. září 1994. Jako člověk i táta byl podle dcery úžasný. „Byl vždycky přímý a říkal pravdu do očí. Občas cholerik. Vytočit ho dokázalo ledacos, ale trvalo to vždycky jenom chvíli. Pamatuji se, že když mi bylo asi šestnáct a puberta se mnou šila, oznámila jsem mu, že tady v té zemi a totalitě žít nebudu a emigruji. Táta byl velký vlastenec, takže ho to pořádně rozzuřilo. Jinak byl velký kutil a rád se díval na jakýkoliv sport. Vždycky to hodně prožíval a řval u toho tak, až jsme se všichni lekli. Velmi rád luxoval a také vařil. Měl dvě oblíbená jídla, která uměl fantasticky. Bílou fazolovou polévku a pečené vepřové maso,“ uvedla dcera Petra.

Jeho povahu prý nejvíce vystihuje postava Turka z komedie Vesničko má středisková. „Pokud bych si odmyslila tu chorobnou žárlivost, tak by to byla asi tato role. Táta, když se někdy napil, tak měl chuť si s ostatními měřit síly. Navíc tam s ním hráli kolegové, které měl moc rád,“ uzavřela hercova dcera.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zemřela zpěvačka Yvonne Přenosilová

Tagy: