Krutá smrt hereckého idolu 80. let Josefa Nedorosta. Napil se mléka, ochrnul a zemřel

Bony a klid, Pěsti ve tmě, Anděl svádí ďábla, Kamarád do deště II... To je jen stručný výčet filmů, v nichž zazářil herec Josef Nedorost. Jeho život vyhasl předčasně, v pouhých 64 letech. Dne 20. září by oslavil 68. narozeniny. Jaké bylo soukromí charismatického umělce, po kterém ženy toužily?

V osmdesátých letech patřil Josef Nedorost k nejkrásnějším českým hercům. Měl obrovské charisma, obvykle hrával drsňáky, byl hollywoodským typem a mnozí mu předpovídali velkou budoucnost. Svůj potenciál ovšem nedokázal naplnit. Částečně i kvůli vážným zdravotním problémům, které ho trápily.

Pro film ho objevil režisér Jaroslav Soukup, který ho obsadil do role německého boxera ve snímku Pěsti ve tmě. „Byl to takový samorost, to jeho příjmení ho celkem vystihovalo. Pro roli boxera měl oproti jiným hercům velkou výhodu v tom, že v mládí závodně boxoval. Měl sportovní figuru, byl trochu narcis, chtěl se líbit a hodně dbal o své tělo. Pozval jsem ho na herecké zkoušky, které zvládl skvěle a jeho obsazení pak už nic nebránilo,“ zavzpomínal pro CNN Prima NEWS režisér Jaroslav Soukup.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolik brali čeští herci za totality? Luba Skořepová si za jedno natáčení vydělala na trabant

Lamač ženských srdcí

A nezklamal se v něm. Nedorost před kamerou předvedl naprosto profesionální výkon, přesně takový, jaký si představoval. „Neměl to snadné. Každý boxerský zápas, každý pohyb, každý úder, ústup, útok, kam mířit, to všechno bylo tvrdě nazkoušené. Jelo se podle předem jasně určené choreografie, žádná improvizace. Jak on, tak Marek Vašut to zvládli perfektně,“ uvedl režisér Soukup.

Už tehdy vnímal, že Nedorosta ženy milují. „Byl to lamač ženských srdcí. Několik dní jsme Pěsti ve tmě natáčeli ve Varšavě v Polsku. Ráno jsem viděl, jak z jeho hotelového pokoje vychází nádherná Polka. Holky ho milovaly a on si toho uměl užívat,“ prozradil režisér Jaroslav Soukup.

Po nemoci se z něj stal jiný člověk

Filmem Pěsti ve tmě se pro Nedorosta otevřel svět. Následovaly další role ve snímcích Bony a klid či Anděl svádí ďábla. „Znovu jsem ho obsadil v roce 1992 do filmu Kamarád do deště II. – Příběh z Brooklynu. To bylo naposledy, kdy jsem s ním pracoval. Pak jsme se potkali až po letech, když o něm Vít Olmer točil medailonek. To byl po vážné nemoci a už to nebyl on. Občas mluvil z cesty, trpěl stihomamem, myšlenkami byl jinde, hodně rozhozený,“ vybavil si Jaroslav Soukup.

Po revoluci se Josef Nedorost zabýval archeologií. Při jedné z výprav se mu život obrátil naruby a nic už nebylo jako dříve. V té době mu bylo 42 let. „Prohledávali jsme zrovna místo od Keltů a začalo pršet. Schovali jsme se v nejbližším kravínu, kde dojičky právě podojily a jedna mi nabídla, ať se napiju rovnou z té kádě, což jsem neměl dělat. Za tři dny jsem začal mít vysoké horečky. Byl jsem jeden případ ze sta, který měl meningoencefalitidu, aniž bych měl klíště,“ popsal Josef Nedorost v pořadu 13. komnata.

Ochrnul a skončil na invalidním vozíku

Zmíněná choroba je virové onemocnění, při němž dochází k ochrnutí, poruchám paměti či velkým změnám nálad a člověk může i zemřít. „Najednou jsem omdlel, moji rodiče byli pryč, já se probudil po nějaké době a naprosto jsem ztratil pojem o realitě a pode mnou byl flek od potu. Propotil jsem koberec. Rodiče pak zavolali doktora a ten řekl, že je to chřipka. Táta mu zabouchl dveře a řekl, že to chřipka není. Tak mi udělali další vyšetření a zjistili, že jsem infikovaný,“ vylíčil Josef Nedorost.

Následky byly děsivé. Ochrnul a skončil na invalidním vozíku. Na nohy se díky tvrdé, každodenní dřině dokázal postavit až po dlouhodobé rehabilitaci v Kladrubech. „Tam jsem se vlastně sebral, protože jsem viděl, že jsou i lidé, kteří jsou na tom hůř,“ přiblížil herec.

Dveře od jeho bytu násilím otevřeli až policisté

Chůze se mu sice zlepšila, ale prodělaná nemoc zásadně narušila jeho psychiku. Trpěl depresemi a úzkostlivými stavy. Uzavřel se do sebe a život ho přestal těšit. Choroba se podepsala také na jeho vzhledu. Oholil si svůj pověstný knír a nechal si narůst dlouhé vlasy.

Konec života strávil v rodných Českých Budějovicích, v šestém patře panelového domu na menším sídlišti, kde žil se svojí maminkou. Po její smrti už zůstal úplně sám. Podle sousedů byl velmi uzavřený, neměl žádné přátele a ven vycházel pouze pro nákup. Doma v naprostém zapomnění 25. července roku 2020 ve věku 64 let také Josef Nedorost zemřel. Dveře museli násilím otevřít až hasiči za asistence policie, které přivolali sousedé. Z hercova bytu totiž vycházel zápach a na zvonění nikdo nereagoval.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zemřela zpěvačka Yvonne Přenosilová

Tagy:
nemoc smrt film režisér herec mléko Josef Nedorost Bony a klid Marek Vašut Kamarád do deště Jaroslav Soukup Vít Olmer Pěsti ve tmě