Klus se omluvil za video, kde mlčel o teroristech z Hamásu. Myslel, že ho všichni chápou

Muzikant Tomáš Klus se omluvil za příspěvek, kde hovořil o obětech na palestinské straně, přičemž o teroristech z Hamásu nepadla zmínka. V nejnovějším příspěvku na sociální síti zároveň vysvětlil, co se snažil říci ve videu zveřejněném ve čtvrtek, za které schytal velkou vlnu kritiky.

Zpěvák Tomáš Klus se pravidelně vyjadřuje k utrpení obyvatel v Pásmu Gazy. Ve videu umístěném na sociální sítě ve čtvrtek ovšem ani slovem nezmínil oběti na straně Izraele. Hudebník začal být silně kritizován také kvůli tomu, že vůbec nemluví o teroristech z Hamásu, kteří 7. října minulého roku zaútočili na bezbranné civilisty. V neděli se Klus tedy v dalším příspěvku rozhodl vše uvést na pravou míru. „Odsuzuji útok Hamásu ze 7. října 2023 se vší jeho brutalitou a soucítím s izraelskými obětmi, nikdy tomu nebylo a nebude jinak. Násilí v jakékoliv formě vnímám jako tu největší slabost,“ napsal zpěvák na Instagramu se slovy, že nejasná doba potřebuje jasná stanoviska.

ČTĚTE TAKÉ: Bendig si útok objednal a zaplatil, vyplývá ze závěrů policie. Není to pravda, hájí se zpěvák

Klus se svým sledujícím snažil vysvětlit, proč o teroristech Hamásu a obětech Izraele v předchozím videu nemluvil. Předpokládal totiž, že je to očividné. „To, že jsem se k tomu nevyjádřil v třaskavém videu, je proto, že to vzhledem ke svým konzistentním postojům k principu nenásilí považuji za samozřejmé, moje chyba a omlouvám se,“ vyjádřil se.

Jím kladené dotazy měly prý upozornit na absenci odborné diskuze k širšímu kontextu. „Možná jsem příliš emotivní, ale s vědomím, jaké utrpení v Gaze je, a že jsou Palestinci vnímáni jako někdo, kdo si to vlastně trochu zaslouží, mi to nějak bez emocí nejde,“ uvedl a znovu zdůraznil, že mu není lhostejné utrpení obětí Izraele. „Ale to je zde skloňováno tak silně, že druhá strana mince leží rubem v prachu,“ připomněl. „To je podstata všech mých sdělení, ukázat na hrozivý následek neschopnosti politických elit skutečně rychle jednat a efektivně řešit současné dění v Gaze,“ dodal.

Reakce na poslední příspěvek jsou rozporuplné. Jedni známého zpěváka brání, ale druzí zase poukazují na jeho vyjadřování z minulosti a označují ho za pokrytce. Podle nich Tomáš Klus například níže lajkoval názor, že Izrael podporují lidi s mozkem v prd*li.

Těch, kteří se ho zastávali, bylo ale přeci jen více a podle nich omluva vůbec nebyla nutná, protože vše bylo jasně řečeno. „Vaše vyjádření bylo od samotného začátku naprosto jasné, Tomáši. Nechápu, jak to mohl někdo nepochopit,“ zaznělo pod příspěvkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nečekaná zbraň Izraelců. Robotický pes loví v tunelech teroristy z Hamásu, odhaluje i pasti

Tagy: