Kontroverzní Jiřina Švorcová měla slabost pro slavné herce. Zanechala po sobě miliony

Nejen pro komunistickou stranu hořelo srdce herečky Jiřiny Švorcové, kterou nejvíce proslavil angažovaný seriál Žena za pultem. Jejím milostným životem prošla řada mužů a patřili mezi ně i slavní kolegové z divadla. Od jejího narození uplynulo 95 let.

Prvním manželem Jiřiny Švorcové byl dirigent Armádního uměleckého souboru Jindřich Rohan. Šťastné manželství to ovšem nebylo. Herečka mu byla několikrát nevěrná. Nejdříve ho začala podvádět s kolegou z vinohradského divadla Zdeňkem Řehořem, do kterého se bláznivě zamilovala. „Byla to velká láska, chtěla jsem s ním žít. Přiznala jsem se doma Jindrovi. Zachoval si klidnou hlavu. Nechal mě, počkal, až to odeznělo,“ prozradila v knize Jiřina Švorcová osobně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proč bývalá herecká hvězda Jorga Kotrbová alias princezna Zlatovláska skončila s herectvím? Stala se z ní multimilionářka

Podruhé svého muže podvedla s hercem Jiřím Valou. A bylo to ještě vážnější. O dva roky starší kolega jí natolik učaroval, že se s manželem po tříletém soužití rozvedla. Jak se ukázalo, nebylo to správné rozhodnutí. Jiří se nechal svést její nejlepší kamarádkou z divadla Jiřinou Jiráskovou, s níž obývala společnou šatnu.

„Jak už to tak bývá, vědělo to celé divadlo, jen já ne. Dozvěděla jsem se to až díky skandálku, když do divadla přišel Jiráskové tehdejší manžel Pleskot a dal Valovi po představení přes hubu,“ přiblížila Švorcová. Oběma nakonec odpustila a Valu vzala zpátky na milost. S přestávkami spolu prožili zhruba osm let. „Vraceli jsme se k sobě a zase rozcházeli. Bylo to bolestné,“ poznamenala herečka.

Tragická manželova smrt

Štěstí našla až v náručí malíře, scénografa, ilustrátora, překladatele a politika Vladimíra Šolty. Brali se v roce 1966. Po jedenácti letech však přišla obrovská tragédie. Šolta ve svých třiapadesáti letech předčasně zemřel po úrazu na schodech jejich domu a herečka ovdověla.

Od té doby už zůstala sama. Díky svému muži zdědila honosnou vilu na atraktivní adrese v Praze. Podobné nemovitosti se v současné době prodávají za několik desítek milionů korun. Pár let před smrtí přepsala část své vily na bratra Václava, ponechala si ovšem bezplatné právo dům obývat až do svých posledních dnů.

Litovala, že neměla děti

Na sklonku života ji velmi trápilo, že neměla vlastní potomky. Sama pocházela ze čtyř dětí. „Buď vám je Bůh dá, nebo nedá. Mně je nedal. Můj první muž napřed děti nechtěl, změnil názor až když už naše manželství nebylo funkční, a to jsem už zase nechtěla já. S druhým manželem Vladimírem jsme si děti přáli, ale nevyšlo to. V každé rodině je někdo, kdo nemůže mít děti. Většinou člověk nemá šanci se rozhodnout,“ uvedla v knize Švorcová, která se dožila třiaosmdesáti let.

„Smrti se nebojím. Nikomu se tam nechce, ale každý ví, že kosatá na něj číhá. Vědomě jsem nikomu neublížila, nikoho neurazila ani nezabila. Klidně můžu umřít,“ sdělovala smířeně herečka.

Tagy: