Krečmar na sklonku života vyměnil manželku za mladou Ukrajinku. Chodila k nim uklízet

Legendární český textař Eduard Krečmar, který zemřel po dlouhé těžké nemoci ve věku 81 let, během své bohaté kariéry otextoval více než 1 500 písní. Mezi nimi i řadu nesmrtelných hitů, které nazpíval Karel Gott, Václav Neckář, Marta Kubišová, Petr Janda či Věra Martinová. Jeho soukromý život byl velmi pestrý.

Eduard Krečmar se během života stačil třikrát oženit. Z prvního manželství měl dvě děti, syna Eduarda a dceru Marii. Jeho druhou ženou byla paní Zdena. Tu však krátce před svými sedmdesátinami opustil, když se zamiloval do o 29 let mladší Ukrajinky Ildigy, která do jejich domácnosti chodila uklízet.

Svatbu měli v roce 2011 na Velký pátek, kdy je na Staroměstské radnici v Praze oddával Eduardův blízký kamarád, hudební skladatel Zdeněk Barták.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drsné praktiky v českém šoubyznysu za totality. Největší vliv měl Ladislav Štaidl. Zpěváci se kradli

Dojemná svatba

Ten si pro jejich velký den přichystal speciální řeč. „Samozřejmě předtím jsem musel říct vše, co je pro svazek manželství nutné a nezbytné, ale na závěr jsem v řeči spojil jeho nejznámější texty. Končil jsem takto: ,Na závěr mi dovolte, milí snoubenci, abych vám osobně popřál. Už bylo čtvrt a bude půl (nazpíval Václav Neckář), prostě už nejde vrátit čas (nazpíval Jakub Smolík), ale v botách proti lásce (nazpívala Yvonne Přenosilová) můžeš se svoji malinkou (nazpíval Pavel Novák) dojít až na vrcholky hor (nazpívala Věra Martinová), i tam za tebou dál budu stát (nazpíval Jakub Smolík) a dívat se, jak spolu slavíte den milování (nazpíval Marián Vojtko),‘“ zavzpomínal pro CNN Prima NEWS Zdeněk Barták.

Bartáka Krečmerova smrt zdrtila. „Když jsem se tu smutnou zprávu dozvěděl, byl to zásah z čistého nebe. Byl to můj velký kamarád i blízký spolupracovník. Napsali jsme spolu přes 200 písní, některé se staly hity. On měl smysl pro slogan, vždy dokázal v textech vystihnout atmosféru melodie, jeho texty měly příběhy a myšlenku. Napsali jsme spolu i tři muzikály, vrcholem byl Romeo a Julie, s nímž jsme v korejské verzi získali v Soulu Oscara,“ přiblížil Zdeněk Barták.

Eduard Krečmar po svatbě se svou mladou manželkou toužili po miminku. „To se jim už bohužel nepovedlo, ale Eda přijal za vlastního syna Ildigy, který je mimochodem velmi šikovný a studuje herectví na státní konzervatoři. Měl z něj velkou radost,“ prozradil Barták.

Mejdan při osmdesátinách stál za to

Mladá manželka se o Krečmara s láskou starala až do poslední chvíle. Připravila mu i krásnou oslavu k jeho osmdesátým narozeninám, kam pozvala jeho kamarády a kolegy z branže. Dorazila plejáda pěveckých hvězd. Jen namátkou Václav Neckář, pro něhož napsal texty k písním Mýdlový princ nebo Chci tě líbat, Petr Janda z Olympiku, či duo Kamelie, tvořené Hanou Buštíkovou a Danou Vlkovou. Krečmar byl z oslavy nadšený a dojatý. Prožil krásný večer, na který ještě dlouho potom vzpomínal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zpověď Michala Davida v pořadu Povídej

Tagy: