Krutý osud herečky Jany Andresíkové. Manžel se zastřelil, dcera ji chtěla zbavit svéprávnosti

Herečka Jana Andresíková se do pamětí diváků zapsala především jako představitelka pohádkových čarodějnic. Zatímco svými filmovými rolemi rozdávala radost, v soukromém životě prožila doslova peklo. Přežila dvě klinické smrti, mrtvici, dva infarkty, zlomeninu páteře, po které hrozilo, že skončí na invalidním vozíku. V posledních letech života však přišlo to nejhorší, podraz od nejbližších.

Od smrti herečky Jany Andresíkové 19. října uplynuly tři roky. Poslední měsíce života po zlomenině krčku strávila v nemocničních zařízení. Bojovala s řadou chorob, když se však přidal COVID-19, její oslabené tělo nápor infekční nemoci už nevydrželo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herec Jaroslav Drbohlav z pohádky Tři oříšky pro Popelku se dožil pouhých osmatřiceti let. Umíral slepý

Zdravotní problémy však zdaleka nebyly to jediné, co ji trápilo. „Moje vlastní rodina mě cíleně připravila o domov, o nemalé peníze, a dokonce se Žádost dokonce podala moje jediná dcera, které jsem se v životě snažila dát všechno. Smutné zjištění. Vše má v rukou právník, policie a všechno se řeší. Některé věci nechci ani rozebírat. Jen řeknu jediné: Nebýt pár mých nejbližších přátel, dneska bych tu už nejspíš nebyla,“ svěřila se redaktorovi CNN Prima NEWS před smrtí herečka.

První manžel se po rozvodu oženil s Kubišovou

Se svým nelehkým osudem se rvala více než statečně. Neměla problém otevřeně mluvit ani o nevydařených manželstvích. Jejím prvním mužem byl režisér Jan Moravec, s kterým měla dceru Michaelu. Po rozvodu se Jan oženil se zpěvačkou Martou Kubišovou a Jana se znovu provdala za Jiřího Jiráka.

V druhém manželství prožila doslova teror. „Vzala jsem si tehdy psychopata, což jsem pochopitelně dopředu nemohla vědět, který mě psychicky ničil, izoloval od lidí, přátel. Nesměla jsem nic. Dělala jsem jen z domova. Řadu let na mě téměř nemluvil. Když, tak jen zakazoval, vyčítal, podezíral... Až jednoho dne se jen tak mimochodem a paradoxně velmi mile zeptal, zda nechci udělat kafe. Automaticky jsem řekla, že ano. Odešel vedle do pokoje a zastřelil se... Velmi dlouho jsem se z toho vzpamatovávala,“ popisovala Jana Andresíková.

Věštba Heleny Růžičkové se naplnila

Herečka, která se výrazně prosadila i v dabingu velmi ráda vzpomínala na kolegyni Helenu Růžičkovou, která měla věštecké sklony a předpověděla jí věci, které se skutečně naplnily. „Když mi bylo čtyřicet a točili jsme spolu nějakou věc, v pauzách jsme seděly v šatně a ona mi najednou řekla, ať jí dám ruku. Vzala ji, jen tak jako suše polkla a řekla: ,Tedy holka, promiň, ale ty končíš.‘ Já se vyděsila a říkám: ,To jako vážně, že umřu a je konec?‘ A ona se usmála a pronesla: ,Ale ne. Ty pouze končíš žít svůj život a od té chvíle budeš už žít jen svůj osud. A ať uděláš, co uděláš, nenaděláš nic. Musíš to přijmout a žít to. Bude to někdy hodně tvrdý, ale ty to dáš. Jsi silná ženská...‘ Pak mi řekla ještě nějaké věci a všechno se opravdu splnilo. Žiju asi jen svůj osud,“ uzavřela smířlivě Jana Andresíková, která zemřela ve věku 79 let.

Herečku Janu Andresíkovou proslavily především role pohádkových čarodějnic:

Tagy: