Krutý osud Laufera: Slavný herec je tři roky v umělém spánku, rodina stále doufá v zázrak

Až do svých 80 let hýřil Josef Laufer vitalitou. Vystupoval po celé České republice a měl řadu dalších pracovních projektů. Během plánované operace srdce však prodělal srdeční zástavu, po níž ho lékaři uvedli do umělého spánku, z něhož se dodnes stále neprobral.

Šance, že se zpěvák a herec Josef Laufer probere a bude žít normální život jako dřív, než upadl do kómatu, se každým dnem snižuje. Přestože se o něj dcera Ester obětavě stará, pravidelně za ním dochází, hovoří s ním, čte mu oblíbené knihy a pouští hudbu, co měl rád, jeho zdravotní stav se nelepší.

Poslední naděje pomalu ale jistě vyhasínají. „Je to hrozné, jak Pepa skončil. Je mi ho strašně líto. Bezvadný kluk, tohle si nezasloužil. Já jsem od přírody optimista, stále věřím ve šťastný konec, ale co jsem slyšel, moc dobře to nevypadá,“ povzdechl si Lauferův kamarád herec Jiří Krampol.

S Lauferem byli dlouhá léta sousedé, bydleli v Pařížské ulici v Praze a vídali se každý den. Probírali i zdravotní problémy. „Když jsem měl jít na operaci kolen, hodně jsem to s ním konzultoval, protože on ten zákrok podstoupil a dobře to dopadlo. Strašně moc mu držím palce a myslím na něj. Před pár lety jsme si spolu měli zahrát ve filmu Stáří není pro sraby. Moc jsem se na něj těšil, ale pak se mu to stalo a jeho role musela být přeobsazena,“ dodal herec.

S manželkou ve stejné nemocnici

Josef Laufer netuší, že před Vánoci zemřela jeho životní láska, manželka Irena Greifová, kostýmní výtvarnice, s kterou se oženil v roce 1969. Žena, které se díky neskonalému půvabu v mládí přezdívalo „česká Bardotka“, konec života doslova protrpěla. Šest let před smrtí upadla do toxického šoku, několik měsíců ležela na ARO napojena na přístrojích a přežila jen zázrakem.

S tím se Laufer těžko vyrovnával. „Když se to stalo, nebyl jsem schopný ničeho. Co mi říkali lékaři, tak tu nemoc přežije jen deset procent lidí. Trápil jsem se tím, byl jsem v neustálém stresu, což se odrazilo na mém zdraví. Prodělal jsem akutní zánět žlučníku. Operovali mě ve stejné nemocnici, kde ležela manželka. Ty pocity, co jsem prožíval, bych nepřál nikomu,“ sdělil tehdy Laufer redaktorovi CNN Prima NEWS.

Jeho žena se sice dostala z nejhoršího, ale musela se znovu učit mluvit, chodit i jíst. Poslední roky strávila v soukromém zařízení na Malvazinkách, kde 22. prosince zemřela ve věku 83 let.

Tagy: