KVÍZ: Nedožité 84. narozeniny Karla Gotta. Jak znáte nejslavnějšího českého zpěváka?

V pátek 14. července by nezapomenutelnému českému zpěvákovi Karlu Gottovi bylo 84 let. Zemřel v říjnu roku 2019 ve věku 80 let. Životní jubileum ještě oslavil, byť si uvědomoval, že jsou to jeho poslední narozeniny. Zkuste si kvíz, jak slavného interpreta znáte.

Oslavu svých osmdesátin bral Gott spíše jako rozloučení se svými nejbližšími přáteli. Měsíc předtím uspořádal v Divadle na Jezerce velkolepou uzavřenou akci, na níž se sešli všichni kolegové, které měl rád. Na oslavě nechyběla plejáda největších hvězd z pěvecké i herecké branže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krutý osud pěveckého idola 80. let Stanislava Procházky. Zemřel předčasně. Před smrtí byl psychicky na dně

Přesně v den svých osmdesátin odjel Gott s rodinou jako už několikrát v předchozích letech k zámožnému příteli, podnikateli Leonovi do jeho sídla u Mariánských Lázní. „Šokoval mě obrovským dortem s dvaačtyřiceti Slavíky. Připravil slavnostní oběd, na který k mému dalšímu překvapení přizval Marka, mého svědka z Las Vegas a bývalého souputníka Ladislava Štaidla,“ líčil Gott ve své autobiografické knize Má cesta za štěstím, která vyšla až po jeho smrti.

Výlet soukromým tryskáčem do Itálie

Ještě předtím mu Leon věnoval další dar. Svým soukromým tryskáčem ho odvezl na Sardinii. „Bylo mi jedno, kam mě vezme, hlavně ať mohu ještě naposledy dýchat ten blahodárný mořský vzduch. To, že nakonec vybral Sardinii, jsem vnímal jako další bonus. Ne, že bych byl na tomto ostrově poprvé, ale nikdy mě nepřestala okouzlovat jeho krása,“ zmiňoval ve své knize Gott. V resortu se nacházely samostatné vilky s vlastním bazénem a soukromou pláží, Gottovi měli tu, která byla nejbližší k moři. „Snažil jsem se nemyslet na to, co bude po mém návratu domů. Dny v nemocnici... udržovací léčba... další transfuze,“ poznamenal zpěvák.

Na poslední oslavě nechyběla Havlová či Bohdalová

Začátkem srpna ho čekala poslední oslava. „Na jednu stranu jsem už byl vyčerpaný, ale na stranu druhou jsem si uvědomoval, že je to poslední příležitost vidět se s rodinou a nejbližšími,“ napsal ve své knize. Trachtace se konala na malebném statku ve Stanovicích poblíž Karlových Varů.

„Strávili jsme tam dva úžasné dny. Dopředu nebyl domluvený žádný program, jen volná zábava. Pozvali jsme tolik lidí, kolika jsem byl schopen se věnovat. Kromě dcery Lucky a mých vnuků dorazila i moje sestřenice Hanka s dcerou Karolínou, celá Ivanina rodina, pozvali jsme i pár přátel z branže, kteří se nemohli zúčastnit oslavy v Divadle na Jezerce (narozeninová oslava pro přátele z branže, která se konala už v červnu, pozn. red), a několik dalších,“ přiblížil Gott. Mezi pozvanými nechyběla ani Jiřina Bohdalová nebo Dagmar Havlová.

Zbytek srpna strávil už jen na chalupě v severočeské Doubici. „Jen já, rodina, příroda a jazz, který neustále posloucháme s Charlottkou. Raduji se! Dožil jsem se konce léta, kdy mohu být ještě tady,“ napsal do poslední kapitoly své knihy. Za měsíc nato vydechl naposledy...

Jak znáte Karla Gotta?

1 10 1. Kolik písní během své kariéry nazpíval?

2 10 2. Kolik dcer se mu narodilo?

3 10 3. V jakém městě se narodil?

4 10 4. V jakém oboru se vyučil?

5 10 5. Jak se jmenovali jeho rodiče?

6 10 6. Kolik měl sourozenců?

7 10 7. Kolikrát během své více než šedesátileté pěvecké kariéry zvítězil v anketě Zlatý slavík, respektive od roku 1996 Český slavík?

8 10 8. Od kterého prezidenta obdržel Medaili za zásluhy I. stupně?

9 10 Který televizní pořad moderovala jeho manželka Ivana Gottová?

10 10 10. O kolik let byla jeho manželka Ivana mladší?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Tagy: