Kvůli vážné nemoci nemůže hudebník Karel Plíhal hrát na kytaru. Přišel o cit v prstech

Český písničkář Karel Plíhal se před nedávnem svěřil, že již delší dobu trpí vážnou nemocí, kvůli níž ztratil cit v prstech. Kvůli tomu si musel dát na více než rok pauzu od koncertování. Navíc od děsivé diagnózy nemůže hrát na kytaru, proto ho během koncertů doprovází profesionální kytarista, vysvětlil v rozhovoru pro hudební magazín UNI.

Mezi lety 2016 a 2018 musel Karel Plíhal přestat s vystupováním a také byl nucen odložit kytaru. Nyní se rozhodl říci, co za tím stálo, a jít s pravdou ven. Autor hitů, jako jsou Kluziště či Ráda se miluje, v rozhovoru pro kulturní magazín UNI promluvil o nemoci, která mu tehdy byla diagnostikována.

ČTĚTE TAKÉ: Paris Hiltonová ukázala syna, vypadá jako E. T., smějí se lidé. Dědička se tvrdě ohradila

Oblíbený český písničkář trpí dystonií, která se u něho projevila ztrátou citlivosti prstů. To pro hudebníka, jenž hraje na kytaru už od patnácti let, nebylo jednoduché vstřebat. „Nemoc, kterou mám, tedy fokální dystonie, souvisí s mozkem. Má ji spousta hudebníků hlavně z klasické hudby, klavíristů, houslistů, dokonce ji mívají i dechaři. Jestli jsem to správně pochopil, mozek se začne bránit tomu zažitému drilu a dělá si, co chce,“ nastínil Plíhal.

Kytaru vyměnil za mandolu

Ačkoli muzikant není schopen hrát na kytaru, může koncertovat – na pódiu ho doprovází profesionální kytarista Petr Fiala. Sám Plíhal vyměnil kytaru za mandolu, protože na tu i přes diagnózu je schopen hrát. „Já pořád cvičím na mandolu. Každý den. Moje prsty samozřejmě úplně v pořádku nejsou, před koncertem musím dva tři dny cvičit už od rána, abych je rozpohyboval, ale pak zahraji celkem slušně. Nikdy nebudu excelentní supermandolinista, ale to, co potřebujeme, takové to hraní s feelingem, zvládnu,“ prozradil magazínu český textař a skladatel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hudebník Václav Neckář promluvil o prodělané mozkové příhodě. Velkou oporou mu byl bratr Jan

Tagy: