Nevěry, rozvod a druhá svatba. Manželství Kolářové s Ornestem by vydalo na román

Ze začátku se podváděli, nakonec bez sebe nemohli žít

INTERVIEW 12.11.2021

Od smrti herce a režiséra Jiřího Ornesta uplynulo smutných pět let. Zemřel v době, kdy se svou manželkou, herečkou Danielou Kolářovou, prožívali nejspokojenější období a rozuměli si spolu jako nikdy předtím. Jejich manželství totiž bylo velmi bouřlivé a jednou dokonce skončilo rozvodem. Nakonec se ale znovu dali dohromady. Když umíral, držela ho Daniela za ruku.

Ornest se s Kolářovou seznámil v roce 1964 na DAMU, kde studovali ve stejném ročníku. Přátelství postupně přerostlo ve velkou lásku. Po devíti letech se vzali a rok na to se jim narodil syn Šimon, který v současné době pracuje s postiženými v Jedličkově ústavu v Praze. S jeho jménem je nyní spojeno hudební těleso The Tap Tap. O tři roky později přišel na svět druhorozený syn Matěj, který se stal počítačovým expertem. Na začátku osmdesátých let však postihla manželství krize, kdy si každý žil tak trochu po svém.

Když Kolářová zjistila, že má Ornest milenky, našla si také milence. V té době měla udržovat krátký milostný románek i s Martinem Stropnickým. Manželství tak v roce 1988 skončilo rozvodem. Nerozešli se ale ve zlém. Už kvůli synům spolu normálně komunikovali a Jiří je pravidelně navštěvoval.

Postupem let zjistili, že bez sebe nemohou být, a dali se znovu dohromady. Svoji lásku před oltářem opětovně stvrdili v polovině devadesátých let. „Řekněme, že manžel nebyl poprvé na manželství dostatečně připravený. Až když jsme se rozešli, asi mu rodina začala scházet a postupně se vracel. Proto jsme se rozhodli legalizovat náš vztah i podruhé,“ vysvětlovala herečka.

Rozdělila je až smrt

Od té chvíle mezi nimi láska vzkvétala a jejich pouto bylo silnější než kdykoliv předtím. Pak ale přišla těžká rána. Jiřího začalo zlobit srdce a musel podstoupit operaci, během níž dostal embolii, ochrnul a musel se znovu učit chodit a mluvit.

Jeho rekonvalescence si vyžádala sounáležitost celé rodiny, která se okolo něj semkla. Daniela ukončila bohatou divadelní kariéru, aby mu mohla být nablízku a starala se o něj až do posledního okamžiku. Ani jeden z nich přitom neztrácel naději na uzdravení. Plánovali si, jak spolu prožijí pomyslný podzim života. Ornest dělal obrovské pokroky a vše vypadalo velmi nadějně. Pak ale onemocněl rakovinou, která se mu stala osudnou.

Jak prozradila herečka, její muž zemřel kvůli karcinomu močového měchýře. „V sobotu se naobědval. Pak usnul. V té době už byl na opiátech, takže to bylo logické. Ale v neděli ráno pořád spal a nebyl k probuzení. Drželi jsme ho se synem za ruce a frekvence dýchání se zmenšovala. V půl deváté dodýchal. Doma, v klidu a míru,“ popsala Daniela Kolářová jeho poslední okamžiky v rozhovoru pro magazín MF Dnes.

Tagy: