Matěj Stropnický slaví 40: Před muži randil se ženami. Jeho děda psal hity pro Gotta

Matěj Stropnický, který v pondělí slaví čtyřicáté narozeniny, pochází ze slavného rodu. Jeho otcem je herec a politik Martin Stropnický, maminkou Lucie Borovcová, dcera legendárního textaře Zdeňka Borovce, který pro Karla Gotta napsal řadu hitů. Jak jeho rodina přijala, že se mu líbí muži?

Matějův dědeček z máminy strany Zdeněk Borovec patřil k nejplodnějším českým textařům. Odhaduje se, že napsal přes 2 600 textů, z nichž se celá řada stala velkými hity. Z jeho tvorby nejvíce profitovala Helena Vondráčková a Karel Gott, který s ním spolupracoval od roku 1964 a říkával o něm, že každý jeho text je zárukou kvality ve všech směrech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolik si vydělávali nejslavnější čeští zpěváci za totality? Už tehdy byli milionáři

Matěj Stropnický na něj dodnes vzpomíná s láskou. „Děda byl skvělý. Trávili jsme spolu milion času. Na základní škole jsem miloval hrady a zámky a on mě každé léto bral na týden na ty, které byly od nás z chaty z Polabí nedostupné jednorázově. Já plánoval a dělal navigátora, on se smál a vyprávěl mi příběhy z vojny a o svém příbuzenstvu. To jsem měl rád. Také jsme spolu pracovali na zahradě, sekali trávu, natírali plot a tak. A naučil mě hrát karty, kroket, ping pong a další hry. Naučil mě brát hry smrtelně vážně, to mi zůstalo dodnes. Mnohem víc se u toho pobavíte,“ prozradil Matěj Stropnický redaktorovi CNN Prima NEWS.

Borovec psal texty pro špičku tuzemské pop music. S mnohými se díky tomu spřátelil a často vídal. „Nejčastěji u nás na chatě bývala Helena Vondráčková, Karel Černoch nebo Jirka Korn, s tím jsem sekal trávu. Ale to jsem byl ještě menší. Největší přátelství ho, myslím, pojilo s Milanem Chladilem a Karlem Štědrým. Těch se týkalo nejvíce vyprávění. Z těch mladších s Danem Hůlkou,“ poznamenal Matěj Stropnický.

Otec byl v šoku, že je syn gay

Až do svých devatenácti let randil Matěj Stropnický se ženami, pak přišel na to, že se mu líbí muži. Ještě předtím, než učinil coming out, to oznámil doma. Zatímco jeho tehdejší „macecha“ herečka Veronika Žilková, která v té době byla manželkou jeho tatínka Martina Stropnického, to přijala s velkým pochopením, u otce narazil. „Praha je malá a já věděla o dva roky dříve než Martin, že Matěj je homosexuál. Mlčela jsem. Když mu to pak Matěj řekl, byl z toho v šoku,“ popsala herečka v knize Dělte dvěma.

Matěj našel životní štěstí po boku herce Daniela Krejčíka, s kterým žije ve spokojeném vztahu už šestým rokem. Před několika lety si za 12 milionů pořídili zámek v Osečanech. Peníze na něj mu půjčila jeho maminka Lucie. Stropnický s úsměvem říká, že zámek stál zhruba stejně jako čtyřpokojový byt v Praze.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stropnický zářil vedle přítelkyně. Asi chce lásku dávat nové rodině, ne dceři, říká Žilková

Tagy: