Hrůza, kocourkov a volání po odbornících. Komu dají ve volbách hlas slovenské celebrity?

Napjatá politická situace před předčasnými parlamentními volbami na Slovensku graduje. Redakce CNN Prima NEWS proto zjišťovala, koho budou volit známé osobnosti.

Z reakcí celebrit je zřejmé, že situace v zemi je s blížícími se volbami napjatá. Většina oslovených nechtěla otevřeně prezentovat své politické preference a mluvila spíše v náznacích. Jednou z výjimek byla moderátorka Zuzana Belohorcová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaké důchody pobírají české celebrity? Když Veronice Žilkové sdělili, jaká bude její penze, rozbrečela se

„Nadcházející volby jsou pro Slovensko nesmírně důležité. Naše země je po třech a půl letech v hrozném morálním i ekonomickém stavu. Z toho důvodu věřím, že Slováci nebudou volit ty strany, které to všechno způsobily a byly ve vládě, i když se teď tváří, jako by byly v opozici. Měli bychom volit strany, které mají odborníky,“ uvedla Belohorcová.

Hlavně ne Progresivní Slovensko

V tom, komu dá hlas, má jasno. Konkrétní být ale nechtěla. „Pro mě osobně je důležité, aby měli levicové smýšlení, uměli naše Slovensko nastartovat a dát lidem vizi. Jednoznačně preferuji lidi, kteří mají už s vládnutím zkušenosti, i když s chybami, ale i s velkými výsledky. Pro mě je nepřijatelná strana Progresivní Slovensko, jejíž politika není v souladu s potřebami Slovenska. Tyto volby jsou pro slovenský národ rozhodující a věřím, že Slováci právem celému světu ukážou, kterým směrem chceme jít,“ dodala moderátorka.

Touha po orientaci na Západ, nikoliv na Východ

Herec Maroš Kramár ještě netuší, kterou stranu svým hlasem podpoří. „Ve společnosti je to nyní hodně vyhrocené. Je to hrozné… Volit určitě půjdu. Koho? To ještě nevím. Rozhodnu se na poslední chvíli. Doufám, že to nakonec všechno dobře dopadne a lidé se semknou. Snad vznikne vláda, která bude orientovaná na Západ, nikoliv na Východ,“ prohlásil herec.

Je mi smutno, naříká Dara Rolins

Ostatní slovenské osobnosti už tak sdílné nebyly. „Raději se k tomu ani nechci vyjadřovat. Z politické situace na Slovensku je mi smutno. Kroutím nad tím nevěřícně hlavou. Je to kocourkov,“ sdělila zpěvačka Dara Rolins. „Politické dění na Slovensku sleduji, ale veřejně se k němu vyjadřovat nechci. Volit určitě půjdu, ale koho, to si s dovolením nechám pro sebe,“ konstatovala herečka Daniela Šinkorová. „Situace ve společnosti je velmi napjatá. Nezlobte se, ale o politice se bavit raději nechci,“ přiblížila herečka Zdena Studénková, která zazářila ve slavné české komedii S tebou mě baví svět.

Další, například operní pěvec Štefan Margita, modelka Andrea Verešová nebo režisér filmu Fontána pro Zuzanu Dušan Rapoš, o předčasných volbách na Slovensku a svých sympatiích k jednotlivým kandidujícím stranám odmítli mluvit.

Podle posledního průzkumu vede strana Směr – sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, která má náskok čtyř procentních bodů před Progresivním Slovenskem. Kolem hranice pro vstup do parlamentu se pohybuje pět stran a koalic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šokující záběry z volebního boje. Slovenský expremiér Matovič se popral s bývalým ministrem

Tagy: