Mluvit o sexu pro mě bylo tabu. S věkem bych raději hrála vážnější role, říká Asterová

Jitka Asterová se do paměti diváků zapsala coby úspěšná herečka komediálních rolí. Mnozí si ji nicméně pamatují i jako moderátorku pořadu Sexy život na rádiu Frekvence 1, kde působila devět let. V pořadu Povídej na CNN Prima NEWS přiznala, že ačkoliv jí tato „role“ neskutečně bavila, zprvu si vůbec nedokázala představit, že by měla veřejně mluvit o vztazích či sexu. „Bylo to pro mě tabu,“ svěřila se.

Asterová se jako dítě intenzivně věnovala gymnastice a hlavně krasobruslení v dětské lední revue. K tomu se přitom dostala úplně náhodou. „Rodiče v roce 1964 koupili první televizi, která byla černobílá a na stupni vítězů stála československá krasobruslařka Hana Mašková. Rodiče se podívali na ni, pak na mě a nakonec rozhodli, že mě přihlásí na trénink,“ přiblížila Asterová, která to dotáhla až na mistrovství republiky.

Jelikož se ale umístila až na posledním místě, velmi brzy pochopila, že tudy cesta nevede. „Paralelně jsem jezdila dětské revue, kde jsem se proslavila rolí jednoho hospodářského zvířete – kravičky. Jezdila jsem její zadní část s vemínkem na krku. Přední část mi jezdila Dana Morávková. Takhle jsme spolu objely celou západní Evropu. Bylo to nádherné a zažila jsem spoustu legrace,“ zavzpomínala Asterová.

Později choreograf revue jejímu otci doporučil, aby se přihlásila na herectví. Po gymnáziu šla studoval Lidovou konzervatoř, odkud přestoupila na DAMU.

Po jejím absolvování v roce 1984 zůstala na volné noze. Dvanáct let hostovala v Činoherním klubu, hrála i v Rokoku nebo Ungeltu. Také zazářila v mnoha filmech a v několika televizních seriálech a inscenacích. Před kamerou zaujala mimo jiné ve snímcích Čas sluhů, Corpus delicti, Čas dluhů, Krvavý román, Šakalí léta nebo Vratné lahve.

Sexy život? Ani by mě to nenapadlo

Je známá i jako moderátorka pořadu Sexy život na rádiu Frekvence 1, kde působila devět let. „V životě by mě nenapadlo dělat pořad o vztazích a sexu. Ačkoliv vypadám jako extrovert, o těchto věcech moc nemluvím. Ani s rodiči jsem o tom nemluvila. Mluvit o sexu bylo pro mě tabu,“ přiznala.

„Nicméně jsem byla pozvaná na konkurz. Uspěla jsem a už druhý den jsem vysílala. Líbilo se mi, že je to celé moje, a za velice krátkou dobu se pořad stal velice populární,“ popsala. Ačkoliv měl její pořad úspěch, přiznává, že nejspíše právě kvůli němu ubyly nabídky na role ve filmech či televizi. „Byla jsem ta Asterka, ta moderátorka toho pořadu,“ uvedla.

O Asterové se traduje, že má komediální polohu. „Je pravda, že když se mi na divadle v něčem dařilo, tak to bylo v komediálních rolích. Možná to bylo tím, že jsem vážné příležitosti moc nedostávala,“ svěřila se známá herečka. Nyní přiznává, že by si s přibývajícím věkem naopak chtěla vyzkoušet vážnější role.

„Když jsem se rozhodla, že ze mě bude herečka, tak to bylo hlavně kvůli tomu, že se mnou byla hrozná legrace. Ale v těch ,-nácti‘ letech je s člověkem větší legrace. Víc se předvádí a ten exhibicionismus v něm je daleko vyšší. S věkem ale ubývá. Teď mi dá větší práci dostat se do stavu, abych někoho bavila. Naopak méně práce mi dá hrát něco navážno. Čím jsem starší, tím bych víc chtěla hrát vážnější role,“ přiznala.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v premiérovém dílu pořadu Povídej v sobotu 21. ledna ve 21:25 na CNN Prima NEWS.

Tagy: