Kašáková o nemoci syna: Musí mít přísnou dietu, jinak mu hrozí retardace. S lékem je problém

Modelka a zakladatelka nadačního fondu pomáhajícího dětem z dětských domovů Veronika Sovadina Kašáková je především maminkou dvouletého syna Matyáše. Ten přišel na svět s vrozeným handicapem. To ale neznamená, že nežije šťastný život. Finalistka České Miss 2014 v pořadu Showtime popsala, jak chlapeček nemoc zvládá, a také prozradila, že možná existuje lék, který by mu mohl pomoci.

Ačkoliv je Kašáková maminkou na plný úvazek, na svou práci rozhodně nezanevřela. „Užívám si to moc. Už jen z toho důvodu, že se hezky obléknu, nalíčím a jsem zase ženou, která řeší módu a užívá si, že s sebou nenosí tisíc tašek s jídlem a plenami,“ svěřila se 33letá modelka v pořadu Showtime. „V práci relaxuju,“ doplnila.

Před časem zveřejnila Kašáková na Instagramu post s diagnózou svého syna. Chlapeček má vrozenou vadu, nemoc zvanou fenylketonurie. Ta způsobuje, že pacient nedokáže zpracovat jednu z aminokyselin, kterou obsahují bílkoviny. Proto musí dodržovat velmi omezený a striktní jídelníček.

ČTĚTE TAKÉ: Janžurová o dokumentu své dcery: Neskutečně si na mě vymýšlí, lidé mě ani nepoznají

„Pokud bychom nedodržovali přísnou dietu a jedl by to, co jíme my, narušilo by mu to nervovou soustavu a hrozila by až mentální retardace. Museli jsme proto velmi rychle zařadit do našeho životního stylu jeho novou stravu,“ uvedla Kašáková před časem v pořadu Povídej.

Nyní prozradila, že existuje lék, který by jejímu synovi dokázal pomoci. „Bohužel však nemusí fungovat u každého, protože genetika je různá. Takže pokud budeme chtít, bude nás čekat testování, které ukáže, jestli lék účinkuje a v jakých procentech. Pokud bude působit jen z 50 procent, tak Matyášek nebude mít možnost ze své diety ani vystoupit,“ popsala Kašáková s tím, že pokud bude účinnost vyšší než 70 procent, existuje naděje, že by její dvouletý syn nemusel držet tak přísnou dietu.

„Problém je, že lék stojí skoro milion korun ročně, takže bychom se obraceli na pojišťovnu. Co jsem ale slyšela, ne vždy to rádi hradí,“ doplnila modelka.

Druhé miminko nevylučuje

V rozhovoru také uvedla, že ačkoliv její syn trpí handicapem, rozhodně ho okolí nemusí litovat. „Jelikož jsem vzorná maminka a vše připravuji od A až do Z, tak je o Matyáška náramně postaráno. Navíc je to úplně normální chlapeček, s kterým šijí všichni čerti, takže ho není potřeba nijak litovat. On je naprosto úžasný a v tom je jeho nemoc ‚skvělá‘, protože bude mít plnohodnotný život, o to se postaráme my, jeho rodina,“ řekla.

Přiznala také, že se s manželem druhému miminku nebrání. Zatím si ale užívají čas se svým prvorozeným synem. „Nebráníme se tomu, ale zatím nemáme nic v plánu. Jsme úplně šťastní s Matyáškem a moc si ho užíváme. Popravdě, ještě jsem se moc nevyspala a nedokážu si představit ještě druhé miminko. Takže asi jenom z lenosti se mi zatím nechce a opravdu už vyhlížím dalekohledem den, kdy se vyspím,“ dodala.

Tagy: