S příbuznými z Ruska nemluvím. Jsem na Čechy hrdá za jejich pomoc, říká ukrajinská návrhářka

Ačkoliv módní návrhářka Natali Ruden žije už dlouhé roky v Česku, situace na Ukrajině jí není cizí. Část příbuzných totiž stále pobývá tam a má o ně velký strach. Konflikt trvající už téměr rok se navíc podepsal i na jejích vztazích s dalšími příbuznými, kteří žijí v Rusku. S těmi už Ruden nemluví.

„Je neuvěřitelná hrůza, co se děje na Ukrajině,“ konstatovala rodačka z Kyjeva. Ihned po zahájení ruské invaze na Ukrajinu nabídla svým příbuzným, aby přijeli do Česka. „Osm členů mé rodiny se přestěhovalo sem – hlavně ženy a děti. Muži zůstali tam a bojují na frontách. Pomáháme, jak můžeme. Doufám, že válka brzy skončí. Doufejme, že to ukrajinský národ ustojí,“ řekla známá módní návrhářka v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Ruden byla také jednou z těch, která loni poslala finační pomoc na konto Člověka v tísni.

ČTĚTE TAKÉ: Soukalová: Rodiče by byli rádi, kdybych zase závodila. Prozradila, s kým chce stát na trati

Česku pak poděkovala za pomoc, kterou její zemi poskytuje. „Vím, že není jednoduché poskytnout tolika lidem domov. Ačkoliv se spíš považuji za Češku, teď bych ráda promluvila jako Ukrajinka a poděkovala všem Čechům za to, že Ukrajině tolik pomáhají a že chápou situaci. Jsem hrdá na český národ. Jménem celého ukrajinského národa vám děkuji,“ vzkázala Ruden.

V rozhovoru zmínila i plány, které měla na léto 2022. Se synem totiž plánovala navštívit Kyjev. Nakonec z toho sešlo. „Není tam bezpečno. Navíc má syn české občanství, takže si myslím, že by nebylo jednoduché se tam dostat,“ vysvětlila s tím, že ačkoliv je syn Čech, situaci na Ukrajině mu není cizí.

„Hodně to prožívá a komentuje události. Myslím si, že kdyby to bylo na něm, šel by bojovat,“ sdělila. „Je to tragédie. Nejen pro Ukrajince ale celkově pro slovanské národy,“ doplnila.

Po vypuknutí války Ruden v rozhovoru pro web iDNES přiznala, že s částí rodiny, která žije v Rusku, přerušila veškeré kontakty. Ani dnes s nimi prý nemluví. „Skutečně jsme přerušili vztahy a doteď spolu nekomunikujeme. Velmi doufám, že se to však někdy spraví,“ dodala uznávaná módní návrhářka.

Tagy: