Neherečku Miladu Ježkovou filmaři objevili v tramvaji. Proč o ní dcera nechce mluvit?

Od smrti nejslavnější české neherečky Milady Ježkové uplynulo v těchto dnech 29 let. Přestože po slávě nikdy netoužila, ve stáří se stala filmovou hvězdou a udělala velkou kariéru. Její hlášky z televizních obrazovek se staly kultovními. Jaká byla v soukromí?

Milada Ježková celý život pracovala jako dělnice v továrně a toužila po jediném –⁠ dožít se penze a v klidu a ve zdraví si užívat důchodu. Nakonec ale bylo všechno jinak. Za všechno mohla obrovská náhoda a jeden osudový okamžik.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kam se poděla bývalá herecká hvězda Jorga Kotrbová? Stala se z ní multimilionářka

Když se připravovalo natáčení komedie Lásky jedné plavovlásky, jeho tvůrci Miloš Forman, Jaroslav Papoušek a Ivan Passer jeli tramvají a bavili se o hereckém obsazení. V tu chvíli očima narazili na starší ženu, která je zaujala nejen svým vzhledem, ale také bezprostředností a mluvou. Dali se s ní do řeči a zeptali se jí, jestli by si nechtěla zahrát ve filmu. Vysmála se jim a domnívala se, že si z ní dělají legraci. Kontakt na sebe jim po delším přemlouvání nakonec ale přece jen dala.

Stranila se ostatních

Když jí zhruba po týdnu zavolali a sdělili, kolik bude činit její honorář, souhlasila. S dalším nehercem Josefem Šebánkem ve filmu vytvořila nezapomenutelný manželský pár a v podstatě přes noc se stala ve svých pětapadesáti letech slavnou. Komedie u diváků okamžitě zabodovala a odstartovala tak její hereckou kariéru.

Hned poté ji obsadil Jiří Menzel do oscarového filmu Ostře sledované vlaky, kde ztvárnila matku Jitky Zelenohorské. Ta na ni vzpomínala jako na tichou paní, která se nechtěla s nikým bavit. Vždycky se v koutku v tichosti převlékla a ostatních se spíše stranila. Důvodem její odtažitosti byl zřejmě ostych ze slavných herců, které předtím znala jen z televizních obrazovek.

Její sláva postupně stoupala. Oblíbil si ji rovněž osvědčený tvůrčí tandem Ladislav Smoljak – Zdeněk Svěrák, kteří ji nejprve obsadili do role neodbytné Jechové v komedii Kulový blesk. Z jejich úst v tomto filmu zaznělo několik hlášek, které se staly legendárními. Jen namátkou: „Nezlobte se, že vás ruším, ale máte sklep? A mohla bych ho vidět?“ „Máte půdičku? No to jsem ale nečekala, že to bude taková pěkná půdička. Velká, suchá... Tady se mi to bude věšet...“ Nebo: „Máňa říkala, že to není směroplatný.“

Proč o ní dcera nechce mluvit?

Ježková na sebe strhla pozornost také ve filmech Vrchní, prchni! nebo v komedii Vesničko má, středisková. Roli obětavé Otíkovy tety měla přitom původně ztvárnit věhlasná herečka Stella Zázvorková. Tvůrci tuto postavu ale na poslední chvíli přeobsadili. I to svědčí o faktu, jakou byla hvězdou a jak byla v té době populární. Svojí přirozeností, temperamentem, bezprostřední a nezaměnitelným hlasem si podmanila celý národ. Bez vystudovaného herectví dokázala s bravurou vytvořit jakoukoliv postavu.

O popularitu ovšem nikdy nestála. Jakmile měla dotočeno, mizela rychle domů. Nikdy v životě neposkytla rozhovor. I proto o jejím soukromí není moc informací. Ví se jen, že měla dceru, která však o ní mluvit nechce. „Když jsem před lety pro pořad Úsměvy moderovaný Jaromírem Hanzlíkem vypátral dceru paní Ježkové a požádal ji o spolupráci, odmítla,“ svěřil se před lety v pořadu Top Star na TV Prima scenárista a dramaturg Václav Šašek.

Před kamerou se Milada Ježková naposledy objevila v roce 1986 ve svých šestasedmdesáti letech. Přestože nabídky na filmování dostávala i dále, odmítala je. Chtěla odejít v pravý čas. Zemřela 4. května 1994 před svými čtyřiaosmdesátými narozeninami.

Podívejte se: Král Karel III. rozeslal 2 000 pozvánek na korunovaci, tak čekám, jestli si vzpomněl také na prince Čendu, vtipkoval představitel řady televizních princů a králů Jan Čenský.

Tagy: