Neměla jsem záklopku. Za večer jsem vypila i dva litry vína, říká uznávaná spisovatelka

Michaela Duffková je maminkou dvou dětí a jednou z nejvýraznějších autorek na českém trhu.

POVÍDEJ (41)

Michaela Duffková se několik let potýkala se závislostí na alkoholu, se kterou se naštěstí dokázala popasovat. Jak sama o sobě říká, je teď „abstinující alkoholička“. Její blog Zápisník alkoholičky jí vynesl cenu Magnesia Litera. V pořadu Povídej uvedla, co ji k závislosti vlastně přivedlo.

Kladný vztah k alkoholu měla prý Duffková už od studentských let. „Už od mládí jsem neměla záklopku a nepoznala, kdy mám dost. Z baru jsem odcházela jako poslední,“ svěřila se Duffková moderátorce Radce Červinkové. „Alkohol mi chutnal i stav opojení se mi líbil. Jsem poměrně introvertní člověk, takže mi alkohol dával určitou odvahu,“ popsala autorka knihy Zápisník abstinentky.

Nejhorší období podle ní ovšem začalo až po porodu dcery. „Změna životní situace, stěhování, změna role i špatná finanční situace. Těch faktorů, které způsobily, že jsem se psychicky propadala, bylo více. Velmi jednoduchá cesta, jak si ulevit, bylo právě požití alkoholu,“ pokračovala Duffková.

Sama o sobě říká, že v té době byla taková „zelená vdova“. „Postaráte se o dítě a domácnost, pak jej uložíte a v tu chvíli otevíráte láhev. Začnete jednou skleničkou, dáte si druhou, do toho máte puštěný seriál a čekáte, až se vrátí partner domů. Naopak někdy to byla třetí sklenička. U žen navíc závislost vzniká poměrně rychle a množství vypitého alkoholu také stoupá. I proto je u žen pití daleko nebezpečnější,“ upozornila Duffková.

Skončila jsem na dvou litrech za večer

„Ve chvíli, kdy už se alkoholem otupujete, je špatně. To je cesta do závislosti. Ve chvíli, kdy tam je úzkost, frustrace anebo začínající deprese, je málo pravděpodobné, že skončíte u jedné nebo dvou skleniček,“ doplnila Duffková s tím, že intenzivní pití u ní trvalo dva až tři roky. „Dostat se do fáze, kdy jsem od skleničky přešla k láhvi, mohlo trvat sedm nebo osm měsíců. Bylo to velmi rychlé,“ dodala.

„Pak už je jen otázkou, na jako dlouho se zaseknete na určitém množství. U mě ta prvotní fáze byla rychlá, pak jsem určitou dobu pila láhev za večer. Pak to přešlo na litr až litr a půl vína a nakonec jsem končila na dvou litrech vína za večer,“ uvedla Duffková s tím, že po takovém množství vždy odpadla. „Když jsem šla na detox, byla jsem v takové fázi, že jsem nadýchala skoro tři promile, ale normálně jsem komunikovala,“ popsala.

Michaela Duffková je maminkou dvou dětí a jednou z nejvýraznějších autorek na českém trhu. Její blog Zápisník alkoholičky jí vynesl cenu Magnesia Litera. Na knižní podobu navázala dílem Zápisník abstinentky. Založila také léčebné a komunitní centrum ALKOS.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodu článku nebo si ho poslechnout jako podcast:

Tagy: