Newtonová-Johnová hrát Sandy nechtěla a životní roli málem odmítla. Zasáhl Travolta

Celý svět truchlí nad odchodem australské herečky Olivie Newtonové-Johnové. Do hollywoodských výšin ji vynesl muzikálový film Pomáda, ve kterém ztvárnila studentku Sandy. Méně se o ní ovšem ví, že svou osudovou roli málem odmítla. Kývnout na nabídku jí nakonec pomohl její herecký kolega John Travolta. Newtonová-Johnová o tom promluvila ve své autobiografii, jejíž exkluzivní úryvky zveřejnil deník The Sun.

„Zatímco John Travolta byl jasnou první volbou pro pohledného a drsného Dannyho Zuka, já jsem byla zaneprázdněna cestováním po světě a Pomádu jsem v hledáčku ani neměla,“ napsala oblíbená herečka ve své autobiografii.

V roce 1976, dva roky před premiérou snímku, však zasáhl osud. „Australská pěvecká legenda Helen Reddyová mě pozvala na večírek do svého domu v Los Angeles. Tam jsem se seznámila s producentem Alanem Carrem, který mi řekl, že má opci na filmová práva. Měl to být celosvětový fenomén,“ uvedla Newtonová-Johnová. Producenta natolik uchvátila, že jí nabídl v chystaném snímku ztvárnit hlavní ženskou roli. „Byla bys skvělá Sandy,“ řekl jí tehdy.

Ačkoliv nabídka zněla lákavě, herečka zprvu váhala. Vadil jí její vysoký věk. „Bylo mi 28 let a Johnovi 23. Nemohla jsem v 28 letech hrát středoškolačku. Na Sandy jsem byla moc stará a navíc jsem neměla americký přízvuk,“ vylíčila ve své autobiografii Newtonová-Johnová. Tvůrci filmu byli zřejmě rozhodnuti, že je role pro ni jako stvořená, a poupravili samotný scénář.

Z Američanky Sandy se tak stala australská studentka, která přestupovala do jiné školy. „Páni oni se opravdu snažili, aby mi to vyšlo. Ale já jsem stále váhala,“ pokračovala Newtonová-Johnová.

Přestože nebyla definitivně rozhodnutá, slíbila, že se na scénář alespoň podívá. V průběhu čtení se však objevil další problém. „Něco mi na Pomádě začalo vadit. Byla to zábava i písničky byly úžasné. Sandy byla skvělá postava a dala by mi příležitost si zahrát dva různé typy dívek. Mohla bych to ale vůbec zvládnout? Rozhodla jsem se, že nabídku odmítnu,“ napsala ve své autobiografii herečka a vzápětí doplnila, že neudělat špatné rozhodnutí jí nakonec pomohl sám Travolta.

Žádná očekávání ani sliby

„Pak po schodech k mému domu vystoupal sám Danny Zuko. John vyzařuje čistou radost a lásku. Je to jeden z nejúžasnějších a nejmilejších lidí na světě a opravdu mu na lidech záleží. Ten den mě John přivítal velkým objetím, jako bychom se znali už léta. Nebyla v tom žádná očekávání ani sliby. Byli jsme jen dva lidé, kteří měli to štěstí strávit spolu nádherné odpoledne a užívat si společnost toho druhého,“ pokračovala.

V tom, že by měla Sandy ztvárnit právě Newtonová-Johnová, měl koneckonců jasno i sám Travolta. „Ptali se mě, kdo by byl mou ideální představitelkou pro Sandy. Na této planetě jsem si jako tuto hrdinku dokázal představit jen jedinou lidskou bytost. Tou byla Olivia Newtonová-Johnová. Nikdo jiný by ji neměl hrát,“ řekl tehdy podle deníku The Sun slavný herec.

„Nakonec jsme se shodli, že pomoct mi v mém rozhodnutí může kamerová zkouška. Jak byste mohli odmítnout Johna Travoltu,“ ptala se Newtonová-Johnová.

O týden později se na pozemcích studia Paramount uskutečnilo natáčení. „John mě přišel přivítat. Naše oči se setkaly, a když jsme spolu vešli do místnosti, bylo to kouzelné a všichni to viděli. Takovou chemii nemohl nikdo popřít,“ svěřila se herečka. Ačkoliv to mezi nimi zajiskřilo, oba měli tehdy jiné partnery a namísto milenců se z nich stali dlouhodobí přátelé. „Nakonec jsem na nabídku kývla. Řekla jsem: ‚Ano, udělám to.‘ Tato tři slova mi změnila život,“ dodala Newtonová-Johnová.

Prodala přes 100 milionů alb

Snímek měl premiéru roku 1978 a stal se trhákem. V 70. letech se jednalo o jeden z nejvýdělečnějších filmů všech dob a Newtonovou-Johnovou posunul do hollywoodských hereckých výšin.

Kromě filmu se oblíbená herečka věnovala také hudbě, v roce 1981 slavila úspěch s písní Physical ze stejnojmenného alba. Za svou hudební kariéru prodala přes 100 milionů alb a získala čtyři ceny Grammy. O tom, že 73letá Newtonová-Johnová zemřela, informoval v pondělí na Instagramu její manžel John Easterling. „Dáma Olivia Newtonová-Johnová zemřela dnes ráno v poklidu na svém ranči v jižní Kalifornii, obklopena rodinou a přáteli,“ napsal.

Její smrt zasáhla nejen rodinu, ale i herecké kolegy a blízké přátelé. Několik slov jí mimo jiné vzkázal sám John Travolta. „Má nejdražší Olivie, díky tobě se nám všem žije mnohem lépe. Tvůj vliv byl neuvěřitelný. Mám tě moc rád,“ napsal na Instagramu.

Tagy: