Rozloučit se se Zagorovou jeli lidé i stovky kilometrů. Slzela i ochranka

Do Kalichu dorazilo velké množství fanoušků.

Poslední rozloučení s Hanou Zagorovou

Poslední rozloučení se zesnulou Hanou Zagorovou se neslo ve smuteční atmosféře, do Divadla Kalich zamířily tisíce lidí. Událost se v prostorách pražského divadla uskutečnila na přání zpěvaččina manžela Štefana Margity. Údajně to tak chtěla i sama umělkyně. Aktuální dění z místa jsme pro vás shrnuli minutu po minutě v on-line reportáži.

Situaci na místě monitorovala policie, rozloučit se přišly všechny generace. Mezi návštěvníky piety byla například paní Maria, seniorka ze Slovenska. Když se dozvěděla, že je možnost se s Haničkou rozloučit, neváhala ani na vteřinu. Zagorovou milovala, je to její mládí. „Je hrozné, že už spousta těch zpěváků a zpěvaček, na kterých jsme vyrůstali, mezi námi není. Od Haničky jsem měla ráda snad každou písničku. Mám doma její desky,“ popsala emotivně.

„Na Haničku vzpomínám jenom v dobrém, celá naše rodina ji měla ráda. Přinášela krásné písničky, měla v tom emoce, cit, ten popový šanson…“ popsal 22letý Filip. Před lety zašel i na koncert Zagorové. „Po koncertě byla autogramiáda, podal jsem si s ní ruku,“ vzpomíná se slzami v očích.

I když byla akce určená primárně pro širokou veřejnost, na místo dorazila i zpěvačka Monika Absolonová, která se nemohla zúčastnit úterní akce. Bylo vidět, že je značně rozrušená.

Květiny převezou na nové pietní místo

Organizátoři piety návštěvníky požádali, aby nenosili dary. „Fotografování v sále nebude z pietních důvodů povoleno. Odchod pak bude zpět do Jungmannovy ulice směrem Vodičkova,“ uvedlo Divadlo Kalich. Stejně tak nebylo z bezpečnostních důvodů možné zapalovat v sále svíčky. Na místě byly připraveny kondolenční knihy. Během celé akce v prostorách divadla hrály písničky zesnulé zpěvačky.

Po skončení rozloučení na jevišti Divadla Kalich se květiny převezou na improvizované pietní místo v blízkosti vstupu Vyšehradského hřbitova, kde budou umístěny do večerních hodin 3. září. „I sem bude možné přijít symbolicky se rozloučit s Hankou a případně zapálit svíčku,“ dodali organizátoři. Národ se tak naposledy rozloučil s devítinásobnou českou slavicí, která zemřela v pátek 26. srpna.

Tagy: