Sestra, mentorka i anděl. Hvězdy vzpomínají na Zagorovou, Vágner má na ni neobvyklou památku

Naposledy se rozloučit s Hanou Zagorovou přišel také skladatel Karel Vágner. Se Zagorovou si byli velice blízcí.

Smuteční hosté vzpomínají na zesnulou Hanu Zagorovou

Byla naší sestrou, učitelkou i andělem. Přesně těmito slovy vzpomínají kolegové a blízcí přátelé na Hanu Zagorovou, která zemřela minulý pátek. Říct jí poslední sbohem přišli v úterý do kostela sv. Tomáše v Praze, kde se konala zádušní mše jen pro pozvané. S dojemným příběhem na ni zavzpomínal také její letitý kamarád a skladatel Karel Vágner.

Rodina, kolegové a blízcí přátelé se v úterý naposledy rozloučili se zpěvačkou Hanou Zagorovou. Mezi pozvanými nechyběl ani zpěvaččin kamarád Karel Vágner. Smrt blízké přítelkyně ho silně zarmoutila. „Vždy, když mi odešel někdo blízký, mě Hanka držela nad vodou a vidíte, dnes mi chybí a je to poprvé, co mě zarmoutila,“ svěřil se CNN Prima NEWS 80letý skladatel.

Aby situaci odlehčil, vzpomněl na milou historku, kterou se svou přítelkyní před lety zažil. „Vždy, když jsme se dostali do nějakého průšvihu, říkal jsem jí: ‚Písničko, hlavně se z toho nepo**at.‘ A když mi bylo 70 let, vzala mě na skvělou večeři na parník a darovala mi nádherné hodinky, na kterých bylo tohle heslo vyryté. Tak jsem si je pro jistotu vzal dneska na sebe,“ vylíčil se slzami v očích Vágner.

Rozhodně se s ní neloučím

Smrt Zagorové zasáhla i další osobnosti českého šoubyznysu. Mnozí ji totiž znali nejen z televize, ale měli tu čest s ní léta spolupracovat. „Neznám člověka, který by na tuto statečnou ženskou, která rozdávala úsměvy a radost i ve chvílích, kdy jí bylo těžko, vzpomínal ve zlém. Pro nás pro všechny je Hanka velkým učitelem. Učila nás, jak žít a jak zvládat tenhle život. Je pro všechny inspirací. Nejen její muzika, ale i životní postoje,“ sdělil zpěvák Aleš Háma.

„Hanka pro mě byla člověkem, který mě doprovázel celým mým hudebním životem, a byl jsem jí fascinován. Rozhodně se s ní neloučím, ale jdu ji doprovodit na její poslední cestu,“ doplnil.

Textař Michal Horáček uvedl, že Zagorová byla součástí života mnoha generací. „Ráda žila ten den, který byl. Měla úctu k životu a lásku k němu,“ řekl. Kromě písně, kterou pro ni napsal  se skladatelem Petrem Hapkou, bude nejvíc vzpomínat na její píseň Mys dobrých nadějí. „To je o ní, to se s ní pojí,“ řekl.

Zádušní mše se na přání zesnulé konala jen pro uzavřený okruh lidí. V čele se zpěvaččiným manželem Štefanem Margitou přišli i další operní pěvci Adam Plachetka nebo Eva Urbanová.

Nechyběla ani blízká přítelkyně Zagorové a módní návrhářka Blanka Matragi. Ta stejně jako Dagmar Havlová přišla s velkou kyticí. „Odešel mi člověk, který je nenahraditelný – kamarádka, přítelkyně a sestra. Je to nejsmutnější událost po odchodu mých rodičů, která se mi přihodila. Se Štefanem byli naši nejbližší přátelé. Hanka zůstane napořád v našich srdcích a zůstává nám Štefík. Je to hodně smutné. Odešel nám anděl, kterého nelze nemilovat,“ řekla Matragi.

S Margitou je prý neustále v kontaktu a snaží se mu být velkou oporou. „Voláme si i v noci a snažím se ho povzbudit, jak jen to jde. Štefan je velmi statečný stejně jako Hanka. Hanka byla úžasná a i při svých nemocích si nikdy nestěžovala. Myslím si, že ji milovali všichni. Vždycky nám dala obrovskou vzpruhu při všech možných příležitostech,“ doplnila truchlící přítelkyně.

„Je to strašná rána, nejen pro blízké. Ztratili jsme výjimečného umělce, umělkyni a výjimečného člověka pro celý národ,“ uvedl hudební producent František Janeček, který se zádušní mše také zúčastnil.

Několik slov o zesnulé zpěvačce řekl i moderátor a zpěvák Jan Musil. „Myslím si, že umřela zbytečně brzy. Vzpomínky ani její písničky nám nikdo nevezme. Hanka tu s námi prostě musí být,“ uvedl. O její smrti se prý dozvěděl jen chvíli předtím, než zpráva vyšla oficiálně.

„Vůbec jsem tomu nevěřil, a proto jsem se nejdříve podíval na internet, jestli je to skutečně tak, a zjistil, že to asi není pravda, protože tam nic nebylo. Než jsem to ale stihl říct Jakubovi, už to bohužel pravda byla,“ doplnil Musil smutně.

Na Zagorovou prý bude vzpomínat jako na mentora a rádce. „Hanka pro mě byla jako moje maminka, protože byla stejně stará. Byla u všech mých největších a nejdůležitějších situací a rozhodnutí, a když jsem jednou skončil v nemocnici, byla jednou z prvních, která mi psala a následně i volala. Hanka pro mě hodně znamenala,“ dodal Musil.

Veřejnost se bude moci s populární zpěvačkou, jejíž kariéra protnula několik desetiletí, rozloučit ve středu v pražském Divadle Kalich.

Tagy: