Byl Pomejemu jako bratr, teď promluvil. Pásek zaplatil parťákovi okázalou svatbu s Bartošovou

Od smrti herce a producenta Jiřího Pomeje v těchto dnech uplynulo pět let. Poslední dva roky života bojoval s rakovinou hrtanu, která později metastazovala do kostí a následně do těla. Velkou oporou mu byl producent, hudebník a podnikatel Pavel Pásek, který působil jako jeho bratr. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS na zesnulého parťáka, který se dožil pouhých 54 let, zavzpomínal.

Pavel Pásek (56)
Podnikatel, producent a hudebník. Je kapelníkem skupiny Walda Gang. Produkoval řadu českých filmů, například Kameňák, Všechno nebo nic, Zoufalé ženy dělají zoufalé věci, Štěstí je krásná věc nebo Zbožňovaný.

Jak jste se s Jirkou seznámili?
Ne seznámení, ale naše první střetnutí bylo téměř symbolické, protože k němu došlo ve striptýzovém baru v Discolandu Sylvie někdy na konci devadesátých let. Přišel jsem tam s partičkou a Jirka seděl s Ivanem Jonákem a tloukl mu do hlavy nějaké klíny. Na první pohled to vypadalo, jako by Jonákovi dělal šéfa. Tak jsme tam na sebe něco pokřikovali a byla docela bžunda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Iveta Bartošová tvrdila, že v manželství s Jiřím Pomejem spolu čekali holčičku. Skončilo to tragicky

Co bylo dál?
Zanedlouho poté jsme se přes našeho společného právníka střetli na natáčení Z pekla štěstí 2. v Telči. Samozřejmě, že šlo o prachy na film. Byl jsem tam tři dny a tři dny jsme spolu prochlastali. Nedá se použít jiný výraz. U té kořalky jsme zjistili, že si jsme neskutečně podobní. Byla to vlastně taková láska na první pohled.

Kdy se váš vztah přeměnil v opravdové přátelství?
My jsme si vždy říkali, že opravdové přátelství musí projít bojem, a jelikož nebyla žádná válka na blízku, tak jsme naše přátelství zocelovali nekonečnými návštěvami hospod a hampejzů. Ono to někdy bylo i dost fyzicky náročné. Ale Jirka se nikdy nevykulil z putiky jako opilec ale vždy jako elegán.

Znal jste všechny jeho manželky, Michaelu Kuklovou, Ivetu Bartošovou i Andreu Štastnou. Která podle vás byla Jiřímu opravdovou a největší oporou?
Určitě nejde říct, že některá mu byla oporou více a některá méně. Všechny tři byly prima ženské a možná by stálo za to říci, jakou oporou byl Jirka pro ně. Ale na jeho obranu nutno říci ,že to byl profesionální milovník a svým ženám chtěl dávat naprosto vše. To že to nedopadlo vždy podle jeho představ, je už jiná věc, každopádně snaha ta tam byla vždycky.

Svatba s Ivetou na Hluboké byl neskutečný mejdan. To, že to stálo asi tři čtvrtě milionu je jedna věc, ale já to nakonec ještě musel organizovat. Fakt je, že s kamarády kteří tam byli, na ten úžasnej mejdan často vzpomínáme.

Když se Jiřímu nedařilo, podporoval jste ho i finančně. Platil jste mu i svatbu s Ivetou Bartošovou. Na kolik vás to tehdy vyšlo?
Svatba s Ivetou na Hluboké byla neskutečný mejdan. To, že to stálo asi tři čtvrtě milionu, je jedna věc, ale já to nakonec ještě musel organizovat. Fakt je, že s kamarády, kteří tam byli, na ten úžasnej mejdan často vzpomínáme. A kdyby se to mohlo zopáknout, neváhal bych ani vteřinu. Jasně, že celá akce byla v duchu pompéznosti a okázalosti, což byla Jiříkova parketa.

Jaké bylo jeho manželství s Ivetou Bartošovou?
Byla to ryzí Itálie. Jirka chtěl pro Ivetu vše, ale hlavně aby byla hvězda největší. Vzhledem k tomu, že oba byli regulérní cvoci, tak to soužití bylo z mého pohledu jen pro mimořádně silné jedince.

Prý neuměli moc šetřit a peníze, co vydělali, rychle utratili, a pak neměli ani na zaplacení daní. Za co nejvíce utráceli?
S penězi to nebylo nic moc. Iveta byla v léčebně, což je jasné, že nevydělávala, a když se z ní vrátila, táhla za sebou dluhy za hypotéky a leasingy, které se trochu nahromadily. O nějakém hýření a rozhazování se ale nedá mluvit. Spousta lidí by asi byla překvapena, v jaké zcela běžné, ale příjemné domácnosti žili.

Překvapilo vás, jak jejich manželství skončilo? Iveta Jiřího poměrně drsně vymazala ze svého života...
Iveta byla neřízená střela a Jiříček za ní nezůstával moc daleko. Iveta byla s životem, jaký vedli, nespokojená. Co vlastně chtěla, nebylo ani moc jasné, ale asi chtěla více jistoty a klidu, což s Jirkou byl absolutní nesmysl. Jirku rozvod dost vzal a pamatuji ,že se stáhnul do ustraní a asi dva měsíce byl u nás na chatě. Jen četl, hulil a žunkal bílé víno. Ono způsob, jak mu Iveta oznámila rozvod, to by zamávalo s každým. Žádný kompromis, žádná šance, žádná naděje. Jirka to tenkrát bral jako svou velkou prohru.

Ivetě jste tehdy dělal manažera, zkusil jste si s ní o tom promluvit? Dát je znovu dohromady?
Jasně, že hádky a rozchody byly na denním pořádku a při jednom takovém jsem Ivetě řekl, že když se rozejdou, já od ní jako manažer odejdu a půjdu s bráchou Jirkou. Vidím to jako dnes, když mi v létě ukázala žádost o rozvod orazítkovanou z podatelny soudu. Náš rozhovor tenkrát trval asi tři minuty. Popřáli jsme si štěstí do dalšího života a rozešli jsme se. Byl jsem tenkrát na Ivetu docela naštvanej, protože rozvodem pohřbila vše, co jsme za ty dva roky budovali.

Bylo krásné nedělní odpoledne a my si slibovali, jak si budeme psát, tak jako si psali Voskovec s Werichem. A v úterý mi z nemocnice zavolali, že zemřel.

V posledním manželství s Andreou se Jiřímu narodila dcera Anna. Jaký byl otec?
Byl to normální táta a fungoval tak, jak může padesátník jako otec fungovat.

Kdo mu byl kromě vás největší oporou? Jeho rodiče?
Jeho táta Jirka, to byl jako jeho dvojče, jen o asi dvacet let starší. Jirkova tátu jsem měl rád. Byl to bohém… Někdy jsem nevěděl, kdo se komu více podobá.

Zklamala vás Jirkova poslední manželka Andrea, která ho opustila v době, kdy ji nejvíce potřeboval?
Nedovolil bych si Andreu jakkoli soudit, protože ta situace byla šílená. Kdo tím neprošel, tak neví. A to, že se rozstěhovali, bylo myslím k dobru věci.

Pamatujete si na váš poslední rozhovor s Jirkou?
Bylo to v sanatoriu Na Pleši. Bylo krásné nedělní odpoledne a my si slibovali, jak si budeme psát, tak jako si psali Voskovec s Werichem. A v úterý mi z nemocnice zavolali, že zemřel. Bylo to zvláštní. Vím, že jsem tomu nechtěl věřit, i když se nedalo očekávat nic jiného.

Ať nekončíme smutně, vybaví se vám s Jirkou nějaký veselý zážitek?
O veselé zážitky, vlastně o jakékoliv zážitky nebyla s Jiříčkem nikdy nouze a jsem mu neskutečně vděčen za to, co jsem díky němu mohl prožít a poznat. Byly to úžasný roky mého života.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hvězda seriálů, herec Petr Batěk se stal potřetí otcem. S mladou rodinou žije v luxusní novostavbě. Nahlédněte do jeho soukromí:

Tagy: