Zpěvák Petr Novák vydělával miliony, zničil ho alkohol. Proč se rozvedl s krásnou herečkou?

Od smrti nezapomenutelného českého zpěváka Petra Nováka uplynulo 19. srpna už 26 let. Na svou dobu vydělával obrovské peníze, kterých si však neužil. Ke štěstí mu stačilo málo, jaký byl v soukromí?

Zpěvák Petr Novák, autor nezapomenutelných hitů Hvězdičko blýskává, Povídej, Já budu chodit po špičkách, Náhrobní kámen nebo Klaunova zpověď, už za hluboké totality inkasoval vysoké tantiémy. Podle jeho spoluhráčů z kapely za zmíněné skladby ročně dostával zhruba milion korun. Ke štěstí mu však prý stačilo málo. Jen aby bylo na „pivo“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krutý osud zpěváka, hvězdy 80. let Stanislava Procházky. Dívčí idol zemřel předčasně, před smrtí byl psychicky na dně

Měl své tradiční rituály, přes které nejel vlak. Každý den vstával okolo desáté, provedl hygienu a bez snídaně si to rovnou zamířil do své oblíbené hospůdky, kde trávil celý den. Byl tak velkorysý a zároveň důvěřivý, že kdokoliv ho požádal o půjčku, bez váhaní mu ji dal a neřešil, kdy a zda mu ji někdy vůbec vrátí. „Ta hospoda byla takovej jeho obývák. Přišel tam v půl jedenácté, sedl si, vzal si noviny, malé pivo, pak mávl rukou, na stole se objevilo šampáňo a už to jelo,“ přiblížil redaktorovi webu CNN Prima NEWS Novákův dlouholetý parťák z kapely, kytarista a zpěvák Karel Kahovec.

Přišel o chalupu za několik milionů korun

Vzhledem k tomu, že byl Novák povahou bohém, v hospodě obvykle platil za všechny. I proto se na něj lepili nejrůznější příživníci a vyžírkové. „Jakmile chtěl někdo půjčit, vždycky mu vyhověl. A když mu někdo prachy nevrátil, mávl rukou se slovy, že v životě už přišel o víc. Parazitů kolem něj bylo dost a on byl takový dobrák, že snad každému vyhověl. A ani podepsat nic nechtěl. Sám chodil pořád v jednom oblečení, peníze potřeboval jenom na to pití,“ prozradil Kahovec.

Kvůli své naivitě přišel Petr Novák dokonce i o chalupu. Seznámil se s člověkem, který se mu nabídl, že mu zprostředkuje prodej nemovitosti v ceně několika milionů. Byli domluvení, že až ji dotyčný prodá a přijdou mu peníze na účet, dá je Petrovi. Zpěvák mu podepsal všechny potřebné dokumenty. Sotva chlápek chalupu prodal, slehla se po něm zem a Novák už ho víckrát neviděl. Řešit to ovšem odmítal.

S Evou Jakoubkovou se rozvedli kvůli bytu

Životní láskou Petra Nováka byla jedna z nejkrásnějších českých hereček, o sedm let mladší Eva Jakoubková. Po dvouleté známosti si ji v roce 1984 vzal za manželku. Působili jako jedna duše, ale nejvíce je spojoval alkohol, kterému oba s chutí holdovali. Milostný život mezi nimi prakticky neexistoval. „Jednou se nám Petr zmínil, že přes rok a půl spolu neměli sex, čímž nám úplně vyrazil dech. Nechápali jsme to,“ uvedl Kahovec.

Po třech letech se naoko rozvedli, protože Petr Novák vlastnil ještě jeden byt v centru Prahy a hrozilo, že mu ho komunisté seberou. V jejich vztahu a způsobu života se ale prakticky nic nezměnilo, jen spolu žili bez papíru. Láska k alkoholu se talentovaným umělcům nakonec stala osudnou. Oba se upili k smrti. Zpěvák se dožil pouhých 51 let, zemřel v roce 1997, herečka ho přežila o osm let, bylo ji 53 let.

Tagy: