Zpěvačka Janů o výši penzí: Senioři dostanou navíc jen pár stovek, politici desetitisíce

Přestože koncertuje po celém Česku, brzy 72letá zpěvačka Petra Janů je už několik roků ve starobním důchodu. Jak je s výší své penze spokojená a co říká na penzijní reformu, kterou připravila vláda Petra Fialy?

Podle zpěvačky Petry Janů není výše starobních důchodů v Česku s ohledem na zvyšující se ceny potravin a energií adekvátní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Režisér Zdeněk Troška má nízký důchod a žije skromně. Štvou ho miliony pro fotbalisty a poslal ostrý vzkaz vládě Petra Fialy

„Ráda bych znala odpověď od našich chytrých politiků, když neustále vykřikují, jestli bude na důchody, zda se zabývají otázkou, jestli taky bude na platy poslanců, senátorů a dalších politiků. Jim se totiž i ‚díky‘ inflaci zvedají mzdy v desítkách tisíc a nemusejí pro to udělat vůbec nic. Seniorům se o tisíce korun zvyšují náklady na život, kdežto penze roste maximálně o stovky korun,“ uvedla zpěvačka pro CNN Prima NEWS.

Posunutí hranice odchodu do penze? Nesmysl, říká

Kritizuje také vládní penzijní reformu. „Celá ta situace mi přijde až tragikomická. Politici neustále řeší posunutí hranice odchodu do důchodu, což je trochu irelevantní. Asi si vážně v reálu neumí představit lidi, kteří budou pracovat do skoro sedmdesáti let. Ta výkonnost pak vážně není zrovna žádná hitparáda. Osobně jsem ráda, že se mě tato problematika netýká, protože sama jsem už pár let důchodkyní,“ prohlásila Petra Janů.

Vrcholným politikům poslala vzkaz. „Měli by se zamyslet nad systémem, jak více motivovat mladé lidi, aby si na ten důchod včas začali spořit. Věc, kterou nechápu, je jakási nenávist vůči seniorům směrem od některých mladších. Ti si nejspíš myslí, že tu důchodci jen sedí doma a berou peníze za nic. Asi by si měli uvědomit, že mnozí dnešní senioři desítky let dost tvrdě dřeli a zaslouží si tedy odpočinek,“ uzavřela zpěvačka.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Dcera trojnásobného českého slavíka Dalibora Jandy, vyměnila rodinný dům za útulný menší byt. Nahlédněte do jejího nového království

Tagy: