Poslední foto režiséra Jakubiska: Řekl sbohem Mekymu Žbirkovi, pak se stáhl do ústraní

Zesnulého slovenského režiséra Juraje Jakubiska trápilo podlomené zdraví. Uznávaný umělec žil od roku 2012 s transplantovaným srdcem a v posledních letech ho postihly další zdravotní problémy. Podle informací deníku Blesk se Jakubisko od roku 2021 potýkal s rakovinou jazyka. Zřejmě proto se oblíbený umělec stáhl z veřejného života. Poslední událostí, na které se objevil, byl pohřeb zpěváka Miroslava Žbirky, který se uskutečnil v listopadu 2021 v Praze.

Populární interpret Meky Žbirka zemřel 10. listopadu 2021 na plicní onemocnění. O devět dní později se v pražském krematoriu ve Strašnicích uskutečnil jeho pohřeb. Kromě slovenské prezidentky Zuzany Čaputové dorazili například slovenští hudebníci Jožo Ráž a Vašo Patejdl, frontman skupiny Olympic Petr Janda a také slovenský režisér Juraj Jakubisko, který přišel v doprovodu své manželky Deany. V té době nic nenasvědčovalo tomu, že by se umělec potýkal s vážnými zdravotními problémy.

Ačkoliv byli Jakubisko i Žbirka z trochu jiné branže, měli za sebou nedávnou spolupráci. V roce 2020 totiž slovenský hudebník nazpíval song k Jakubiskovu poslednímu filmu Perinbaba a dva světy. Píseň vznikla za pozoruhodných okolností.

ČTĚTE TAKÉ: Smrt režiséra Jakubiska oplakala i sexbomba z 60. let. Jejich tajné schůzky kryla Kubišová

„Ještě před začátkem pandemie mi zavolal Juraj a požádal mě, jestli bych pro jeho film nesložil píseň. Pozval mě k sobě do střižny, kde mi ho téměř celý ještě nesestříhaný ukázal. Snímek na mě udělal velký dojem, nesl jsem si v sobě záběry nádherné slovenské země,“ řekl tehdy Žbirka slovenskému deníku Plus 7 Dní. „Krátce nato nastal lockdown, zavřely se hranice a já jsem nemohl odjet na Slovensko,“ doplnil zpěvák s tím, že právě tehdy ho políbila múza.

„Seděl jsem u klavíru a okolnosti ve mně vyvolaly zvláštní pocit. Přiznám se, že snad do té doby nepoznaný. (…) Melodie i text ze mě doslova padaly,“ vylíčil Žbirka před smrtí.

Podle informací deníku Plus jeden deň byl právě Žbirkův pohřeb poslední veřejnou událostí, které se Jakubisko před svou smrtí zúčastnil. V poslední době ho totiž trápily vážné zdravotní problémy. Podle deníku Blesk se měl potýkat s rakovinou jazyka. „Byli jsme s Jurajem před týdnem na kontrole a dostali ohledně rakoviny dobré zprávy. Jeho zdravotní stav se zlepšoval, přesto nás Jurajko v pátek opustil,“ řekla se slzami v očích jeho manželka Deana. Legendární režisér zemřel 24. února. Skonal během převozu sanitkou do IKEM poté, co se doma necítil dobře.

Tagy: