Poslední rozhovor se Zagorovou: S Margitou oslavila výročí a plánovala vydat nové album

Patřila mezi nejúspěšnější české zpěvačky.

Jandová vzpomíná na zesnulou Hanu Zagorovou

Poslední rozhovor s Hanou Zagorovou se reportérce ShowTimu Martině Jandové podařilo pořídit 14. června. Tehdy se zpěvačka vrátila z nemocnice, kde byla hospitalizována po jednom ze svých zdravotních kolapsů. Neměla ještě dostatek sil, aby ji reportéři navštívili doma, její hlas ovšem zněl odhodlaně.

Do nemocnice zamířila Zagorová koncem května poté, co doma zkolabovala. Poblíž byl naštěstí její manžel Štefan Margita, který okamžitě zavolal záchranáře, kteří přijeli do dvou minut. Důvodem jejího kolapsu byl podle něj nedostatek minerálů. „Ubylo nebezpečně draslíku, krevních destiček, prostě všeho,“ řekl tehdy Margita.

Zagorová strávila v nemocnici dva týdny. Reportérce ShowTimu Martině Jandové se pak svěřila, že se na návrat domů velice těšila. „Je to něco jiného, když se probouzím doma, než když se probudím a oni mi dělají náběr krve, to je nesrovnatelné,“ řekla v polovině června Zagorová.

Ani tehdy neklesala na mysli a snažila se ve všem vidět jen to pozitivní. „Lékaři a sestřičky byli senzační, takže musím říct, že o mně bylo postaráno nádherně,“ uvedla zpěvačka a přiznala, že po zdravotní stránce se příliš dobře necítila. „Kdybych chtěla lhát, tak řeknu, že je všechno výborné a senzační a můžu zítra udělat koncert. Tak to ale ještě není. Bojuju a je to čím dál lepší,“ sdělila tehdy devítinásobná držitelka Zlatého slavíka.

Zagorovou trápila bolavá záda

Aby se cítila líp, musela změnit jídelníček. Dvakrát nadšená z toho ale nebyla. „Lékaři mi doporučili jíst hovězí maso. Fuj,“ řekla a smála se do telefonu Zagorová. Vzápětí dodala, že pokud se díky tomu bude cítit líp, udělá pro to maximum. „Štefan mi dokonce uvařil hovězí polévku. Chápeš to? Chlap a uvaří hovězí polévku. On je úžasný,“ chválila Margitu Zagorová.

S manželem pak ještě oslavili 30. výročí svatby, tedy takzvanou perlovou stavbu. „Štefan vypil skleničku prosecca a já jsem se jen jednou napila. Bylo to bezvadné. My slavíme každý den tím, že jsme spolu. Mít vedle sebe takového hodného člověka je báječné, mám úžasného muže,“ líčila zpěvačka, která plánovala vydat nové album. „Včera jsem přemýšlela o písničkách a je to na dobré cestě,“ dodala.

Hana Zagorová zemřela ve věku 75 let. Za svoji kariéru nazpívala téměř 900 písní a od druhé poloviny 60. let patřila k nejvýraznějším postavám tuzemské popové scény. Zpěvačka od mládí trpěla poruchou krvetvorby. Po celá léta musela pravidelně docházet na transfúzní oddělení. Její stav se začal zhoršovat poté, co v září 2020 dostala koronavirus s velmi těžkým průběhem. Kromě vrozené nemoci ji trápila také těžká osteoporóza. Kvůli svému zdraví pak v březnu odložila chystané koncerty.

Tagy: