Kate zaujala i přes chemoterapii svět svými plnými vlasy. Expert promluvil o účinku léčby

Kate na Trooping the Colour

Karel III. oslavil narozeniny

Když se princezna Kate v sobotu objevila na slavnosti Trooping the Colour, mnohé fanoušky překvapil její účes a krásně husté vlasy. Přestože manželka následníka trůnu podstupuje preventivní chemoterapii, nezdálo se, že by se potýkala s vypadáváním vlasů, což je typickým vedlejším účinkem léčby. Profesor Wolfgang Janni uvedl pro deník Bild, že dnes už existují chemoterapie, které vypadávání vlasů nezpůsobují.

Princezna Kate o víkendu oslnila své fanoušky, když se objevila na veřejnosti při příležitosti oficiální oslavy narozenin britského monarchy krále Karla III. poprvé od chvíle, kdy v březnu světu oznámila, že jí byla diagnostikována rakovina.

ČTĚTE TAKÉ: Kate dojala fanoušky videem z královy oslavy. Detaily ze zákulisí rozebrala odezíračka ze rtů

Kate Middletonová podstupuje preventivní chemoterapii, navenek na ní však nebyly vidět žádné stopy po vysilující léčbě. Dokonce i její vlasy sčesané pod kloboukem vypadaly zcela beze změny. Právě to zaujalo fanoušky i mnohá média. Například New York Post píše o „elegantním drdolu“. Účes při hodnocení jejího vzhledu nevynechal ani magazín Vanity Fair.

Jedním z nejčastějších vedlejších účinků chemoterapie bývá právě vypadávání vlasů. To už ale nemusí být pravidlem. „V současné době skutečně existují chemoterapie, při kterých nevypadávají téměř žádné vlasy, nebo je jejich vypadávání tak mírné, že to není vidět,“ vysvětlil pro deník Bild profesor Wolfgang Janni, odborník na rakovinu a ředitel Ženské kliniky Univerzitní nemocnice v Ulmu.

Řešením při vypadávání vlasů často bývají paruky. Podle jednoho z oslovených kadeřníků je nepravděpodobné, že by princezna z Walesu měla na zmíněné akci na hlavě paruku. „Vypadá to ovšem, že Kate měla příčesky, které měla přidělané ve svých vlasech, aby vypadaly plnější,“ nastínil kadeřník.

Proti vypadávání vlasů při chemoterapii může pomoci chlazení pokožky hlavy. Podle Univerzitní nemocnice v Curychu ochlazování snižuje průtok krve pokožkou. To znamená, že jsou vlasové buňky méně vystaveny působení léků. „Chlazení pokožky hlavy se provádí na mokrých vlasech během chemoterapie. Na hlavě nosíte silikonovou čepici, která je ochlazována,“ uvedla nemocnice na svých webových stránkách. Tato terapie však nemusí fungovat u všech pacientů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Útok na Karlův portrét. Vandalové mu nasadili hlavu kreslené postavičky, vadí jim týrání zvířat

Tagy:
britská královská rodina královská rodina Karel III. Britská královská rodina William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu Trooping the Colour