Přítelkyně promluvila o Šafránkové: Odmítala se léčit, ze smrti si dělala srandu

Herečka Libuše Šafránková na snímku z roku 2011.

Dům, ve kterém žil Abrhám a Šafránková

Před rokem zemřela jedna z nejpopulárnějších českých hereček Libuše Šafránková. Skonala dva dny po svých 68. narozeninách v nemocnici, kde ji čekal plánovaný zákrok. Jak vyšlo s odstupem času najevo, s osudem byla smířená.

Herečka Libuše Šafránková v roce 2014 překonala rakovinu plic, ale při nevyhnutelné operaci přišla o pětinu svého dýchacího orgánu. Přestože během těžkého boje se zrádnou nemocí musela podstoupit řadu nepříjemností, brala ji velmi statečně a snažila se do poslední chvíle myslet pozitivně.

„Musela jsem se naučit používat injekční stříkačku. Měla jsem nejdříve trému, ale sestřička, která mě to učila, řekla, že si mám myslet, že třeba dávám prádlo do pračky. Je to činnost jako každá jiná. A tak si teď i v jiných situacích říkám, ano, dávám prádlo do pračky, dávám prádlo do pračky... A jde to. Musí,“ svěřila v posledním rozhovoru, který poskytla své herecké kolegyni Evě Hruškové do její knihy Motivační diář. „Nejdůležitější je mít radost. Nenechat se ničím zlomit a brát život s nadsázkou,“ dodala ještě.

Že je zle, se Šafránková dozvěděla na dušičky

Přestože nad chorobou zvítězila, měla se na pozoru. Věděla, že se může kdykoliv znovu vrátit, což se nakonec bohužel stalo. Smutnou zprávu se Libuše dozvěděla na podzim roku 2020. Léčit se však odmítala. „Říkala, že poslední výsledky nedopadly dobře, ale že už na léčbu kašle, že jí to nedělá dobře,“ popsala na své sociální síti její kamarádka, spisovatelka Markéta Lukášková.

Skepsi prý herečka rozhodně nepropadala. „Byla optimistická, smířená a stejný rarášek jako vždycky,“ zmínila spisovatelka, která s Libuší Šafránkovou byla v úzkém kontaktu poslední tři roky jejího života. „Vysnila jsem si ji jako jednu z představitelek hlavních postav Lososa v kaluži. Napsala jsem jí dopis, poslala knihu a doufala. Po třech týdnech mi zazvonil telefon. Byla to Libuška a já skoro nemohla dýchat. Byla nadšená, knížka se jí moc líbila a vlastně hned kývla na to, že namluví v audioknize roli babičky. A pak jsme si povídaly. Zněla, jak kdyby jí bylo o padesát míň. Pořád tak mladistvě, vesele, nadšeně. Jako Popelka,“ vylíčila Markéta Lukášková.

Od té doby si pravidelně volaly. „Občas zmínila, že musí do nemocnice na vyšetření a že se uvidí, jak to dopadne. Ale brala to s humorem. Mně z toho vždycky šel mráz po zádech, jak si ze smrti dělala srandu,“ uvedla spisovatelka. Když 9. června roku 2021 Šafránková zemřela, přepadla ji obrovská lítost. „Pořád jsme si slibovaly, že se setkáme a půjdeme na procházku. Je mi smutno. Utěšuji se tím, že odešla v míru,“ uzavřela Lukášková.

Tagy: