„Saxana“ Petra Černocká ukázala své letní sídlo. V typicky staročeské chalupě našla ráj

Na chalupu do malebné vísky Kytlice na Děčínsku jezdívala zpěvačka a herečka Petra Černocká (73) už jako dítě. Nyní v ní pobývá se svým manželem, hudebníkem Jiřím Pracným (70). Jak to v jejím království vypadá a jakou je chalupářkou?

Chalupu zakoupil Petřin tatínek na popud jejího bratrance, herce Vlastimila Brodského. „Bróďa si tu po válce koupil stavení, jenže tehdy to tu bylo vylidněné, takže se tu sám bál. Proto se sem snažil dostat všechny své známé a kamarády,“ přiblížila Petra Černocká redaktorovi CNN Prima NEWS. Bróďa byl ve svém přesvědčování velmi úspěšný. Usadila se tu nejen rodina Černockých, ale rovněž Miroslav Horníček nebo herec Zdeněk Řehoř.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herec Josef Dvořák si vydřel chaloupku jako z pohádky. Nahlédněte do jeho oázy klidu plné trpaslíků

Petra na chalupu do Kytlic s rodiči jezdívala už jako dítě. „Když jsem byla malá, jezdilo se sem celkem komplikovaně. Tatínek tehdy neměl auto, ale pouze motorku, takže na té sem odvezl mého bratra a my s maminkou přijely vlakem,“ zavzpomínala Petra. „Zůstala mi tu také spousta kamarádek, se kterými jsem si jako malá hrála v lese na víly. Naše přátelství trvá dodnes,“ uvedla zpěvačka a herečka.

Láskou k chalupě nakazila nejen svého manžela – kytaristu Jiřího Pracného –, ale také dceru Báru. „Jirka tomu kouzlu podlehl okamžitě a v poslední době sem jezdí častěji než já,“ prozradila s úsměvem. Její manžel je manuálně velice zručný. Podařilo se mu například zprovoznit krb nebo opravit staré hodiny, které léta nešly. „Můj tatínek se ty hodiny marně snažil rozchodit celý život. Mému muži se to podařilo za několik hodin,“ poznamenala pyšně Petra.

Chalupu se snaží společně udržovat a zvelebovat, její původní ráz ale chtějí zachovat. „Kromě dřevěné podlahy jsme vybudovali i novou koupelnu a kuchyni a další věci tak, aby se zde dalo žít celoročně. Staročeský ráz chalupy měnit rozhodně nebudeme,“ prozradila Petra Černocká. Na zahradě mají skleník, v němž pěstují okurky, papriky, cukety, rajčata nebo dýně. „V tom se zhlédl můj manžel. To je jeho parketa,“ dodala představitelka Saxany ve filmu Dívka na koštěti.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ostatní byli v péřovkách, my v plavkách. Leichtová zavzpomínala na natáčení Na vlnách Jadranu

Tagy: