Slávka Budínová umírala jako multimilionářka. Ani peníze nezabránily jejímu smutnému konci

Herečka Slávka Budínová, která v české kinematografii zanechala výraznou stopu, po sobě zanechala obrovské jmění. Umírala ovšem bezdětná, opuštěná a závislá na alkoholu. V těchto dnech si připomínáme její nedožité 99. narozeniny.

Majetek herečky Slávky Budínové byl odhadován na zhruba 60 milionů korun. Vlastnila dva domy v Praze na lukrativních adresách, na Kampě a na Maltézském náměstí. Těsně před smrtí navíc výhodně prodala mlýn u Drahenic na Příbramsku, který využívala jako letní sídlo. K tomu byla majitelkou vzácných obrazů a starožitností. Svého bohatství si ale nikdy dostatečně neužila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krutý osud herečky Dany Syslové. Manžel, herec Vlastimil Hašek, jí zemřel v náručí. Syn se oběsil

Léčit se odmítala

Poté, co zemřel její manžel, režisér a scenárista Ivo Toman, propadla alkoholu a závislosti se až do smrti nezbavila. Herecká kariéra šla stranou. Na divadelní představení chodila mnohdy nepřipravená, občas pod vlivem a někdy ani nedorazila. Nastal strmý pád. Režiséři ji přestali obsazovat a práce rapidně ubývalo. Ke všemu se přidaly zdravotní problémy. Podstoupila onkologickou operaci a zlobilo ji nemocné srdíčko. Léčit se ale odmítala. Do nemocnice nechtěla, neboť věděla, že jí tam nenalijí.

Žila v osamění a jedinou společností jí byl alkohol. Když už nemohla chodit, objednávala si pití telefonicky. Z nejbližší cukrárny jí denně přinášeli lahve koňaku. „Bezvadná herečka, jako ženská trochu komplikovaná osobnost. Někdy dokázala být milionová, ale hned další den k nesnesení. Záleželo na tom, jak se zrovna vyspala. Ten její konec byl takový smutný. Stáhla se do ústraní a s nikým nekomunikovala. Pravdou ale je, že moc přátel nikdy neměla. Byla svá. Alkohol ji bohužel zničil,“ prozradil redaktorovi CNN Prima NEWS během života herec Jan Skopeček, který se s Budínovou potkal například při natáčení filmu Léto s kovbojem, kde spolu hráli manželský pár.

O manžela přišla o Vánocích

Budínová měla na muže dlouho smůlu, proto se nikdy nestala matkou. Poprvé se vdávala až ve svých třiapadesáti letech, a to za již zmíněného režiséra a scenáristu Ivo Tomana. Brali se v roce 1977, a to během natáčení filmu Ve znamení Tyrkysové hory v dalekém Ulánbátaru v Mongolsku.

Vypadalo to, jako kdyby se znali celý život. Měli společné záliby, milovali psy, sbírali starožitnosti a rádi chodili do lesa na houby. Herečka byla snad poprvé v životě v lásce opravdu šťastná. Štěstí vydrželo sedmnáct let. Pouhý den před Štědrým dnem roku 1994 Ivo zemřel. Slávka Budínová skonala v roce 2002 ve věku 78 let. Příčinou bylo celkové vyčerpání organismu.

Tagy: