Spaní na letišti i na kost vyhublý pes. Laco Déczi po příletu do USA narazil na podvodníky

Jazzový trumpetista Laco Déczi letos oslavil 84. narozeniny.

POVÍDEJ (37)

Jazzový trumpetista Laco Déczi žije desítky let v USA, do Česka se každoročně vrací se svým turné. V pořadu Povídej na CNN Prima NEWS vylíčil, jaká byla jeho cesta za oceán. Ačkoli jsou podle něj Američané „celkem fajn lidé“, zpočátku narazil na několik podvodníků.

Laco Déczi žije od roku 1986 v USA, kam emigroval přes západní Německo. Ve Spojených státech vystupuje zpravidla v New Yorku a okolí. Hrával s mnoha skvělými jazzovými muzikanty, například s Elvinem Jonesem, Billem Watrousem nebo Juniorem Cookem. Do Česka, kde žil od roku 1962 až do emigrace, se pravidelně vrací.

„Přílet do Ameriky nebyl úplně šťastný. Přistáli jsme na letišti Johna F. Kennedyho a nevěděli, co se sebou. Měli jsme letět do New Havenu v Connecticutu, omylem jsme ale nasedli do jiného letadla a odletěli do Baltimoru. Do New Havenu jsme se dostali až následující den. Noc jsme strávili na letišti na koberci,“ zavzpomínal Déczi.

Jak sám říká, Američané jsou „velice fajn lidé“. Po svém příletu měl ale štěstí hlavně na podvodníky. „V New Havenu se nás měl ujmout můj kamarád, ale nebral mi telefon. Pak za námi přišla nějaká přitloustlá bába s tím, že se o nás postará a sežene nám bydlení. Nakonec to ale dopadlo úplně jinak,“ pokračoval Déczi. Do USA přiletěl s manželkou Milenou, synem Vaicem a psem Josefem.

Týden uplynul a pes nikde

Žena je místo hotelu odvedla do motorestu. „Asi týden poté, co jsme tam bydleli, za námi přišel majitel motorestu s tím, že náš pes tu nemůže zůstat a že ho dají do psího hotelu. V té době jsme věděli velké houby, co to je. Týden uplynul a náš pes nikde. Když jsme se ptali majitele motorestu, kde je Josef, uklidňoval nás slovy, že se nemáme čeho bát, že je to výborný hotel,“ řekl 84letý trumpetista s tím, že nakonec z něj adresu psího hotelu dostali. Když tam přijeli, Josef byl na kost „vyhublý a zvadlý“.

„Okamžitě jsme jim řekli, že pes odjíždí s námi. Oni nám ale opáčili, že si ho nemůžeme jen tak vzít, musíme zaplatit 100 dolarů,“ popsal Déczi. „Sebral jsem psa, naskočil do auta a odjel. Narazil jsem na všelijaké podvodníky, ale jinak jsou Američané velice fajn lidi,“ dodal umělec ke své cestě na Západ.

Ačkoliv Déczi odletěl do Ameriky s manželkou, v Česku měl v té době už přítelkyni Moniku, matku jeho druhého potomka. „Měla za mnou přiletět i ona, ale vzdala to. Neměla na to koule. Je jiná povaha. Mila byla bojovnice, Monika je trochu hippie. Je velice čestná, ale neměla na to odjet do USA,“ popsal Déczi. Jeho první manželka zemřela na rakovinu. S Monikou se dodnes potkávají. „Vídáme se a vše je srovnané,“ vysvětlil hudebník.

Déczi je teď podruhé ženatý s o 30 let mladší manželkou Catherine. „Mám bezvadnou ženu. O všechno se postará a vybaví všechny desky, které děláme,“ pochválil svou partnerku Déczi.

S komplimenty nešetřila ani ona. „Nedělá si nic z toho, co o něm kdokoli říká, doma je úplně jiný. Vůbec není takové hovado, jak je prezentovaný. Je to srdcař v hrubém obalu. Zlatíčko,“ pochválila v pořadu Povídej Catherine manžela. Podle ní je Laco v duši romantik. „Nosí mi květiny. Když ráno vstanu, přinese mi kafe a natrhá polní kytky. Dokáže složit pugét i z kusu plevele. Je romantik,“ řekla Catherine.

Tagy: