Stal se ze mě lump, tak jsem tak i vypadal. Křížek popsal budování prestiže za mřížemi

Návrat do rockových let, obavy ze žloutenky i podpora veřejnosti a známých osobností. Jachtař David Křížek se v rozhovoru pro Showtime na CNN Prima NEWS rozpovídal o zážitcích z vězení. Přiznal, že jídlo bylo hrozné, ale ví, že se za mříže nechodí za odměnu. Nastínil také, zda z deníku, jenž si ve vězeňském mundúru psal, vznikne publikace.

Davida Křížka přivítala doma rodina symbolicky. Dala na plot žluté stužky, které mají dát propuštěným vězňům najevo, že se na ně těší. „Stal se ze mě lump, a tak musím jako lump vypadat – abych v tom prostředí přežil. Tak jsem se vrátil do svých mladých rockových let,“ hodnotil své dlouhé vlasy jachtař.

Situace ve věznici z hlediska úpravy vlasů není snadná. „Holič má k dispozici de facto pouze strojek. Nechtěl jsem ale strašit děti, které chodily na návštěvu tím, že budu mít oholenou hlavu. Navíc, ze 700 lidí jich má ve vězení zhruba 70 žloutenku, s tím člověk nechce být spojovaný. Nůžky nejsou k dispozici, je to vlastně vražedný nástroj,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z vězení propuštěný Křížek konečně obejmul malou dceru. Dojetím nevidím, reaguje Kašáková

Sportovec si z vězení přivezl maják ze špejlí, který mu daroval spoluvězeň a přes 700 pohledů z Česka i zahraničí, které mu během výkonu trestu přišly. Vzpomněly si i známé osobnosti. „Například Tomáš Řepka mi posílal podpisové kartičky. Když jeho postihl osud a trávil čas ve vězení, tak je směňoval za věci z kantýny. Byl jsem za to rád, nesmírně mi to pomohlo,“ líčil Křížek.

Denně měl dvě jablka

Mysleli na něj i členové skupiny Tři sestry. „Poslali mi podepsaný kalendář. Jednak to bylo hrozně milé a jednak jsem si tam díky tomu vybudoval nějakou prestiž. Mohl jsem pít třeba lepší kávu,“ doplnil. Pro manželku Lucii je nyní jednou z priorit Křížkovo zdraví. Ve vězení totiž zhubnul a chybí mu vitaminy a minerály.

„Jídlo bylo hrozné, ale člověk tam nechodí za odměnu. Ve věznici například špatně fungují myčky na tablety, jsou celé umaštěné a člověk neví, kdo před ním jedl. Přijde mi, že někdo je na bráně a oni se ho zeptají, zda vaří. On řekne, že ano, ale už neodpoví, že vaří drogy – dají ho ale do kuchyně. Ve vězení nevaří kuchaři, ale feťáci, a je to znát,“ pokračoval jachtař.

Čeho měl však dostatek, byla jablka. „Každý den jsem měl dvě, protože někteří kluci nemají zuby, a tak mi je dávali,“ vysvětlil. Jeho manželka doplnila, že doma před nástupem do vězení nikdy jablka nejedl, pouze na moři.

Po celou dobu pobytu za mřížemi si Křížek psal deník, který mapuje drsnou realitu života ve vězeňském mundúru. Veřejnost se o jeho zážitcích možná jednou dočte. „Není to tak, že bych o tom nutně musel psát a někomu to vnucovat, protože si myslím, že většinu lidí v Česku ani vězeňství moc nezajímá. Ale uvidím. Materiálů mám skutečně hodně a myslím si, že by to mohlo být i hodně akční čtení,“ dodal jachtař.

Jaké má Křížek plány do budoucna? A jaký rituál by s manželkou rád i po propuštění z vězení zachoval? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: