Strach o Juraje Kukuru. Po léčbě na onkologii se objevil na veřejnosti. Děsivě zhubl

Juraj Kukura, kterého proslavily hudební komedie Trhák nebo pohádka Deváté srdce, musel být na jaře letošního roku hospitalizován na bratislavské onkologii. Nyní se poprvé objevil na veřejnosti. Výrazně zhubl a působil unaveně. Co o svém boji s nemocí řekl?

Slovenskou hereckou legendu Juraje Kukuru sužují vážné zdravotní problémy. Právě kvůli nim musel letos odmítnout účast na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde měl slavnostně uvést kultovní film Stíny horkého léta režiséra Františka Vláčila. Po hospitalizaci na onkologii se ve společnosti začal objevovat až nyní a nešlo si nevšimnout, jak ho nemoc poznamenala. Výrazně zhubl a působí unaveně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Příčina smrti herečky Simony Postlerové? Stěžovala si na těžký postcovidový syndrom

V nemocnici skončil kvůli problémům s krví

Jak prozradil, měl problémy s krví. „Už je to dobré, ale už jsem za zenitem,“ pronesl smířlivě ke svému zdravotnímu stavu v rozhovoru pro Český rozhlas Brno, kde byl hostem. Mluvil také o své ženě Taťáně a vyslovil jedno přání. „Chtěl bych, aby moje manželka měla zahradu a psa. Jenže já žiju i v Hamburku, a to cestování a moje práce by byly se zahradou a s pejskem složité. Je se mnou ochotná být i bez psa a bez zahrady. Zatím mě nevyhodila,“ uvedl s úsměvem.

S manželkou si vykají

Když se spolu seznámili, byl prý ještě zadaný, scházeli se tajně a vykali si. Jakmile spolu začali chodit oficiálně, bylo podle jeho slov velmi zvláštní přejít na tykání, a vykání jim tak podle jeho slov vydrželo dodnes.

Juraj Kukura, který letos oslavil 77. narozeniny, má s manželkou syna Philippa, který se stal uznávaným vědcem. Je profesor biofyzikální chemie na Oxfordské univerzitě.

Hrozilo mu vězení

V osmdesátých letech se herec vydal za slávou do západního Německa, kde se mu velmi dařilo a stal se obsazovaným divadelním hercem. Totalitní režim mu zpočátku jeho výjezdy toleroval, když pak ale odmítl spolupracovat se Státní bezpečností, upadl v nemilost. Jakmile mu vypršela platnost výjezdní doložky, místo dalšího prodloužení mu bylo doručeno soudní rozhodnutí, že je odsouzen na tři roky do vězení za nedovolené překročení hranic.

Přišel o veškerý majetek

Kukura tak byl nucený se svou rodinou emigrovat. Na Slovensku mezitím přišel o veškerý majetek, který mu byl zabaven. V roce 1986 dokonce nesměl přijet ani na pohřeb své milované matky. Pokud by se do rodné země vrátil, putoval by rovnou za mříže. Ještě dnes má z toho podle svých slov trauma.

„Mrzí mě, že jsem nebyl s ní, když umírala. Stále na to myslím a neumím se přes to dostat. Velmi mě to mrzí. Štve mě, že jsem nenasedl do vlaku a neodjel za ní,“ svěřil se s pohnutým hlasem Juraj Kukura v pořadu 13. komnata.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Herečka Tereza Ramba promluvila o novém filmu Zápisník alkoholičky, v němž ztvárnila hlavní roli. Co o něm prozradila?

Tagy: