Tajemný osud herce Rösnera. Jako malý oslepl, brzkou smrtí se naplnila stará rodinná kletba

Od smrti charismatického herce s nezaměnitelným hlasem Borise Rösnera 31. května uplynulo 17 let. Dožil se pouhých 55 let. Mohla za jeho předčasný odchod rodinná kletba, které se celý život obával?

O co šlo? Jeho prapředek Sixtus Rösner z bavorského rytířského rodu měl milenku, a tak se bratr jeho manželky rozhodl chránit její čest. Vyzval ho na souboj, který prohrál. Rösner ho probodl svým mečem...

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z bývalé herecké hvězdy Jorgy Kotrbové se stala multimilionářka

Reakce podváděné manželky na sebe nenechala dlouho čekat. V zoufalství proklela nejen jeho, ale i budoucí potomky. Žádný z nich se nesměl dožít více než pětapadesáti let, což byl věk jejího zabitého bratra. Tuto pověru by herec Boris Rösner rád vypustil ze své hlavy, kdyby se ovšem během života nenaplňovala. „Můj otec zemřel v devětačtyřiceti a matka ve třiapadesáti... A tak si říkám, že musím přežít tu pětapadesátku, a pak už to bude dobrý,“ svěřoval se herec v televizním dokumentu o svém životě.

Skončil na invalidním vozíku

Nejstrašnější obavy se bohužel naplnily. Vážné zdravotní problémy Borise provázely celý život. Už ve svých třech letech oslepl na jedno oko, poté, co mu do něj vletěly střepy z rozbité žárovky. Kvůli tomu míval nesnesitelné migrény, na které užíval silné léky.

Toho nejhorší ho ovšem teprve čekalo. Krátce po oslavě dvaapadesátých narozenin na sobě začal pociťovat jisté změny. Býval unavený a měl silný, dráždivý kašel, který neustával. Po lékařských vyšetřeních mu bylo sděleno, že trpí rakovinou plic.

Konec života se pro něj stal utrpením. Kvůli metastázím jeho rakovinového nádoru do páteře a jater skončil na invalidním vozíku. Zůstala jen bezmoc. Tělo mu vypovědělo službu a poslední týdny už jen v bolestech a v slzách čekal na smrt. Ta pro něj byla vysvobozením.

Ani poslední přání se mu nesplnilo. „Já chci umřít na jevišti. Ne na začátku představení, nejlíp ve třetí třetině. Kdyby se to povedlo při Learovi! To bych si opravdu přál. Nebo alespoň v divadelní šatně, když se převlékám,“ tahle slova napsal do své životopisné knihy, která vyšla jen krátce předtím než se u něj zrádná, nevyléčitelná nemoc objevila.

Tagy: