Temná minulost herce Kratiny. Přetrpěl emigraci dcery i komunistické vězení, štěstí ale našel

Herec Vladimír Kratina, jenž v sobotu slaví 71. narozeniny, během života prožil chvíle, na které by nejraději zapomněl. V mládí, v dobách hluboké totality, dokonce skončil ve vězení. Za mřížemi zažil i fyzické útoky bachařů. Své životní štěstí ale nakonec našel.

Když Vladimíru Kratinovi bylo dvacet let, byl nařčen za výtržnictví a hrozil mu konec herecké kariéry. O co šlo? V roce 1972 měl během májových oslav znesvětit sovětskou vlajku, kterou měl strhnout z divadelního studia DAMU. Příslušníci státní bezpečnosti ho zmlátili obuškem a strčili do vazební cely. Hrozilo mu osmnáct měsíců nepodmíněně.

ČTĚTE TAKÉ: Kolik musí měsíčně uspořit třicátníci a čtyřicátníci, aby v důchodu netřeli bídu?

Bachaři s ním nejednali zrovna v rukavičkách. Zažil fyzické útoky a psychický teror fanatické prorežimní prokurátorky. I přes svou nezdolnost si v sobě traumatické vzpomínky nese dodnes. Nebýt jeho profesora, herce Oty Sklenčky, který se za něho přimluvil a získal pro něj milost od tehdejšího prezidenta Ludvíka Svobody, dopadlo by to s ním zřejmě hodně špatně. „Část trestu jsem si odseděl v ruzyňské věznici, pak mě naštěstí pustili. Byla to hodně drsná zkušenost,“ svěřil se herec redaktorovi CNN Prima NEWS.

První žena s dcerou emigrovaly

Také v lásce jako mladý muž štěstí neměl. Jeho první manželkou byla loutkoherečka Šimona Součková, kterou si bral krátce po studiích a měl s ní dceru Marii. Šťastné manželství to ovšem nebylo a brzy přišel rozvod. Součková si následně našla nového partnera. S ním a jejich dcerou pak emigrovala do Francie. Kratinovi se po Marušce stýskalo, ale za totality se s ní vídat nemohl, což velmi těžce nesl.

Životní lásku našel až ve svých čtyřiceti letech. Vystudovanou zdravotní sestru Jitku si bral v roce 1992 a žije s ní šťastně dodnes. V manželství se jim narodily dvě dcery, Dominika a Sofie, na které je Vladimír velmi pyšný. Právě Dominika a prvorozená Marie už ho udělaly dědečkem. „Rodiny si maximálně užívám. Je to radost a štěstí,“ poznamenal Vladimír Kratina.

Tagy: