Těžký osud zesnulého herce Jana Kačera: Dluhy, vyhnanství v Ostravě, přespávání na vrátnici

Zesnulý herec Jan Kačer neměl jednoduchý život. V dobách totality se nebál veřejně říci své názory, za což ho stihl nemilosrdný trest. Tehdy už měl rodinu – tři dcery, které musela dočasně živit jeho manželka, herečka Nina Divíšková. Jak na krušná léta vzpomínal?

Kvůli svým názorům na komunistický režim musel Jan Kačer v době normalizace opustit pražský Činoherní klub. A jako nepohodlná osoba byl odsunut do Ostravy. „Tam mě čekalo nucené vyhnanství a zachraňovalo mě pouze divadlo. Neměl jsem kde bydlet, přespával v šatně, na vrátnici i u přátel,“ vyprávěl herec v pořadu 13. komnata.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Příčina smrti herečky Simony Postlerové? Ztrácela se před očima, stěžovala si na zdravotní problémy

V Ostravě strávil deset let. Zanechal tam sice po sobě nezapomenutelné divadelní vzpomínky, ale rodinu vídal pouze o víkendech. Na tři dcery tak jeho manželka, herečka Nina Divíšková, zůstala sama. Pár se v té době musel potýkat i s dluhy a následnými exekucemi.

Všechny těžkosti ale nakonec dokázali společně překonat. „Trpěl jsem hrozným steskem. Ale ona dokázala zázrak, který já bych na jejím místě nedokázal nikdy: Uživit ty děti. Nikdy neměly hlad, vždycky tam bylo čisto, vypráno, vždycky tam bylo pochopení. Nikdy mi nic nevyčetla, i když jí to asi příjemné nebylo,“ vzpomínal Jan Kačer.

Podepsal osudný revers

Své ženy si velmi vážil. V manželství spolu prožili téměř šedesát let. „Nežil jsem celý život s jedinou ženou. Nejdříve jsem byl s dívenkou, pak s milenkou, maminkou mých dětí, potom s tetou, sestrou, a teď nakonec s babičkou. Ta žena se celý život mění,“ popisoval ve své 13. komnatě.

Jana Kačera v posledních letech sužovaly vážné zdravotní problémy. Trápilo ho nemocné srdce, nemohl chodit a léčil se s cirhózou jater. Pár týdnů před smrtí byl hospitalizován se zápalem plic. Přestože si ho lékaři chtěli ponechat na plicním oddělení, podepsal revers a z nemocnice odešel. Touha po domově byla silnější. Manželku Ninu, která bojovala s Alzheimerovou chorobou, přežil o tři roky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Herec Jan Krampol se už do svého bytu nevrátí. Přestěhoval se do pečovatelského domu

Tagy: