Češi šikanovali v letadle Podzimkovou a dohnali ji k slzám: Co to je za hermafrodita, volali

S otřesným zážitkem se svým sledujícím svěřila uznávaná česká ilustrátorka a fotografka Eliška Podzimková. Třicetiletá nadaná umělkyně si od Čechů cestujících s ní v letadle vyslechla nadávky i zesměšňování. Poté, co ji označili za „hermafrodita“ a komentovali její poprsí, se rozplakala.

S nepříjemnou zkušeností se svým fanouškům Podzimková svěřila na sociálních sítích v pondělí. U společné fotografie s přítelkyní shrnula cestu letadlem, kterou strávila vedle dvou Čechů. „Vedle mě seděli dva pánové, bylo jim kolem 60 let. Dělala jsem, že nemluvím česky, nechtělo se mi. Zavřela jsem oči a snažila se spát. Po chvíli slyším, jak se mezi sebou dohadují,“ začala své vyprávění ilustrátorka.

Umělkyně, která spolupracuje se světovými celebritami, jako je šéfkuchař Jamie Oliver, a vytváří projekty pro New York Film Academy či časopis Vogue, zůstala v šoku. „To je týpek, nebo ženská to vedle tebe, co to s námi sedí,“ ptal se jeden z mužů druhého. Podzimková je ignorovala a situaci nijak nekomentovala. Cestující však pokračovali.

Ono to má kecy?

„Začali se bavit o něčem jiném, ale za chvíli… ‚Hele, ten hermafrodit vedle, co to jako je?‘ Už jsem to nevydržela, sundala si roušku a řekla jim, ať si hledí svého, že to opravdu není jejich záležitost,“ uvedla ilustrátorka. Jenže poznámky na její adresu neustávaly. „Ty vole, ale nějaké kozy to má. Si to možná vyfotím. Ono to má nějaký kecy jo? Se asi naštvu. To je nějaký přeoperovaný exemplář,“ prohlašovali muži.

Na Podzimkovou toho bylo moc, nakonec se schovaná pod kapucí rozplakala. „A nešlo nic dělat. Takto explicitně vedle mě. Ještě se mi to nestalo a totálně mě to rozsekalo,“ pokračovala. Přála si sednout někam jinam, jenže letadlo bylo plně obsazené. „Seděla jsem a ignorovala vše, co ti dva řekli na mou osobu, se kterou jsem já už dávno naprosto srovnaná,“ zdůraznila.

Na pozadí otřesné události v Bratislavě, kdy střelec zavraždil dva muže, kteří patřili k LGBTQ+ komunitě, si však pokládala otázku: „Zamýšlela jsem se nad tím, jestli mám také větší strach. Bylo mi úzko a nechutně. Proč?“

Následně Podzimková vysvětlila, proč svůj příběh sdílela. „Vím, že jste tím už všichni unaveni. Ani my skutečně nechceme, aby tohle bylo politickým tématem, ale pořád se to děje. Gay lidem, trans lidem, queer lidem. Lidem s jinou pletí, jinými vlasy, názory a jiným cokoliv,“ dodala ilustrátorka. Následně vzkázala, že se s ní fanoušci mohou ve středu setkat na akci proti nenávisti.

Tagy: