Slovenští politici homosexuály uráží už léta. Přispěly výroky k masakru v Bratislavě?

Igor Matovič (vpravo) a Eduard Heger

Střelba v Bratislavě byla nejspíš činem z nenávisti

Tragická střelba v Bratislavě, při které zahynuli dva gayové, zvedla na Slovensku velkou vlnu solidarity s LGBTI+ komunitou. Konal se mimořádný pochod na jejich podporu centrem hlavního města, kterého se účastnila i prezidentka Zuzana Čaputová a o tématu práv homosexuálů se mnohem více hovoří. Přesto se najdou jedinci, kteří dvojnásobnou vraždu z nenávisti schvalují. Některá slovenská média dodávají, že velkou roli hrají i nejvýše postavení politici.

„Brutální vraždu už odsoudili skoro všichni politici. I ti, kteří LGBTI+ komunitu roky systematicky zesměšňují a ztrapňují. Tvrdí, že nepatříme na ulici, ale do ústavu. Že jsme nepřátelé a úchyláci a nejradši by nás izolovali,“ zkritizoval politiky na Slovensku po střelbě minulý týden moderátor diskusního pořadu V politice televize TA3 Rastislav Iliev. Ten hned na začátku vysílání vyzval slovenské zákonodárce, aby se „přestali skrývat za prázdné fráze na Facebooku“ a upozornil na fakt, že „i slova mohou být zbraň“.

Video se okamžitě začalo šířit ve slovenském i českém internetovém prostředí. Novinář reagoval na dvojnásobnou vraždu gayů Juraje a Matúše v bratislavském podniku Teplárna, kde je zastřelil teprve 19letý Juraj K. mladší. Důvodem měla být právě jeho nenávist k homosexuálům, k činu se během útěku sám přiznal na sociálních sítích.

Situace LGBTI+ komunity na Slovensku je obecně mnohem složitější než například v Česku. Zatímco v tuzemsku se občas řeší otázka, zda umožnit homosexuálům manželský svazek, či jim pouze ponechat registrované partnerství, na Slovensku nemají příslušníci komunity vůbec žádnou možnost uzavřít partnerský svazek.

Matovič je homofobem roku

Jak Iliev poznamenal, podstatnou roli hraje politická reprezentace Slovenska. Že jsou k LGBTI+ komunitě dlouhodobě kritičtí příslušníci krajní pravice okolo předsedy Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby nebo jeho bývalých lidí, kteří se před časem zformovali pod novým hnutím Republika, asi nepřekvapí. Proti homosexuálům se však v posledních letech vymezovali kupříkladu i expremiéři Robert Fico a Igor Matovič nebo současný předseda Národní rady Boris Kollár.

„Mnohem lépe bude dítěti, když bude v dětském domově, než aby se díval na předělanou mámu a otce. Bude z toho úplně mišuge, protože nebude vědět, kdo je chlap a kdo žena,“ prohlásil v rozhovoru z roku 2013 nynější ministr financí a šéf vládního hnutí OLaNO Matovič. Nemusíme ale chodit tak daleko do historie. Bývalý předseda vlády si bere LGBTI+ komunitu do úst pravidelně. Loni například bývalého šéfa slovenských Státních hmotných rezerv Kajetána Kičuru označil za „buzeranta pos**ného“.

Korunu však Matovič celé věci nasadil nyní. Po dvojnásobné vraždě v minulém týdnu napřed smutnil, že „nenávist vedla ke smrti dvou nevinných lidí. Byli jen jiní a člověku, co podlehl módě nenávidět, to stačilo, aby se rozhodl ze svého piedestalu morální nadřazenosti jim život sebrat,“ napsal lídr OLaNO na Facebooku.

SOM HETERO Som muž a cítim sa ako muž. Pred 23 rokmi som sľúbil Pavlínke pred oltárom vernosť a zatiaľ svoj sľub plním...

Posted by Igor Matovic on Sunday, October 16, 2022

Poté, co se ve veřejném prostoru začalo více mluvit o posílení práv homosexuálů na Slovensku, však v pondělí přišel s komentářem s názvem „Jsem hetero“. Ve svém textu, za který mu řada lidí začala spílat, že jím jen vyhrocuje situaci, například napsal, že dětem by rodiče a ve škole „od mala měli vštěpovat úctu k ideálům, aby měli ve svém životě nastavený kompas“. Za zmínku stojí, že Matovič nedávno získal anticenu Homofob roku.

Kontroverze šíří i Fico s Kollárem

Matovičovy výroky jsou ale jen špičkou ledovce. Podobný slovník má i několikanásobný premiér a předseda strany Směr-SD Robert Fico. „Já si nepřeji, aby tu chodili lidé, kteří budou tvrdit, že jsou ženy a budou mít mezi nohami 20 cm pin***ra,“ prohlásil například nedávno Fico, jenž pro vulgarity a ostré výroky nikdy nechodí daleko.

Zhrnutie od Televízia TA3 Celý zdroj diskusie tu https://www.ta3.com/relacia/26002/politici-sa-skryvaju-za-pokrytectvo-vsetci-sa-chceme-citit-bezpecne-rutime-sa-do-rozpoctoveho-provizoria

Posted by Zomri on Sunday, October 16, 2022

Homosexuály si v minulosti vzal na mušku rovněž šéf Národní rady (slovenský jednokomorový parlament, pozn. red.) Boris Kollár. „Oni patří do ústavu, a ne na ulici. Vždy to byli úchyláci a neměli tu diagnózu nikdy vyloučit,“ pronesl v roce 2015 na účet LGBTI+ komunity lídr tehdy opozičního hnutí Jsme rodina. Kollár se přitom staví do role ochránce tradičních a konzervativních hodnot, ale přitom ani on sám nejde zrovna příkladem. Nikdy se neoženil, ale má hned 12 dětí s 10 různými ženami.

Jedna z nich, Petra Krištůfková, je dnes dokonce poslankyní za jeho hnutí. Svůj nezvyklý životní styl zmínil i při jiném kontroverzním výroku. „Rodina je otec, máma a děti. Maximálně máma, máma, máma, máma, máma, máma a moje děti. Dva teplouši a dítě? Zvrácené,“ řekl v minulosti Kollár.

On sám nyní však necítí, že by jeho a podobné výroky jiných politiků přispěly k útoku na homosexuály během minulého týdne. Jako důkaz využil manifest střelce Juraje K. mladšího. „Není tam ani jeden výrok slovenského politika, který by ho k tomu inspiroval,“ nechal se Kollár slyšet v diskusním pořadu slovenské stanice RTVS.

Šťastně se nevyjádřil ani premiér Eduard Heger, který napřed na sociálních sítích napsal, že zemřeli kvůli svému „způsobu života“, za což rovněž schytal ostrou kritiku z řad běžných lidí. Později se ovšem kál. „Chci se veřejně omluvit každému, koho se dotkla moje slova, že nikdo by se neměl bát o život pro svůj ‚způsob života‘. Chtěl bych LGBTI komunitě vyjádřit svou podporu, teď vidím, že to nebyl správný výběr slov a svou chybu přiznávám,“ napsal později Heger.

Naopak ještě dál pak šel výše zmiňovaný krajně pravicový exposlanec Kotleba, který byl před časem odsouzen k podmínce za propagaci neonacistických symbolů. Ten během úterý vedl rozhovor s otcem policií označeného střelce, přičemž přišel s teorií, že celá tragická událost je „součástí kampaně proti vlastencům“. Kontroverzní exposlanec dokonce tvrdil, že se v případě mladého střelce mohlo jednat o sebeobranu. Aby toho nebylo málo, odsouzený politik navíc dodal, že „vraždy byly důsledek liberální propagandy a provokace jinakostí na veřejnosti“.

Nenávistné příspěvky létají Facebookem

Jak uvádí slovenská policie, mnozí Slováci s masakrem gayů v Bratislavě souhlasili. „Nechť vás všechny postřílejí... Havěť,“ napsala na Facebooku jistá žena, o níž později policisté informovali. „Střílet to všechno jako potkany. Škoda, že ten chlapec neměl aspoň kalašnikov se třemi zásobníky,“ napsal jiný muž. Další z diskutujících uživatelů na Facebooku uvedl, že Teplárna, tedy podnik, ve kterém k vraždám došlo, byla „dobrá střelnice“.

"NECH VÁS POSTRIEĽAJÚ VŠETKÝCH" Aktualizované: Autorka komentáru nás kontaktovala a vyjadrila ospravedlnenie za svoje...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Monday, October 17, 2022

Těmto lidem by nyní mohlo za jejich výroky hrozit vězení. Kriminalisté totiž tragický útok vyšetřují coby terorismus. Jeho schvalování je rovněž možné trestně stíhat. „Úřad speciální prokuratury v této souvislosti připomíná, že jedna z forem účasti na terorismu je veřejné schvalování teroristického útoku ve smyslu paragrafu 419b Trestního zákona, za které hrozí trest odnětí svobody ve výměru 3 až 10 let,“ konstatovala policie.

Sami policisté dodali, že od útoku v centru hlavního města Slovenska vzrostl na sociálních sítích počet nenávistných příspěvků směrem k LGBTI+ komunitě, ale i jiným menšinám.

Tagy: