Smutný osud zpěvačky Zuzany Navarové. Dožila se pouhých 45 let, svou nemoc tajila

Život Zuzany Navarové, která patřila k nejvýraznějším českým zpěvačkám, vyhasl předčasně. Zemřela v pouhých pětačtyřiceti letech, podlehla rakovině prsu spojené s cirhózou jater. O tom, čím si prochází, neměl nikdo ponětí. Před smrtí se vdala, změnila image i životní styl. V těchto dnech by jí bylo 64 let.

Hudba byla pro Zuzanu Navarovou vším a její soukromý život šel tak trochu stranou. Poprvé se vdávala až ve svých čtyřiceti letech. Jejím vyvoleným se stal temperamentní Kubánec Luis de Tejada. Manželství jí však do života nic převratného nepřineslo. Nedlouho po svatbě přišel rozvod.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dalibor Janda promluvil o smrti syna, který v pouhých jednadvaceti letech spáchal sebevraždu

Krátce nato zpěvačka zásadně změnila životní styl. Přestala kouřit a pít alkohol – místo toho dávala přednost zelenému čaji – a začala cvičit taiči. Jak se nakonec ukázalo, měla tato změna svůj důvod. V té době už totiž sváděla boj s rakovinou, o které nikdo nevěděl. Zpěvačka vše tajila i před svými nejbližšími. „Ani muzikanti okolo ní neměli tušení, jak je situace vážná. Když se poprvé ukázala s ostříhanými vlasy, říkali jsme si: Pozor, rozmar, ženská v letech musí mít novou image,“ prozradil v Českém rozhlase redaktor a publicista Václav Souček.

Každý okamžik je můj cíl, svěřila se před smrtí

Zuzana věděla, že jí moc času nezbývá, proto se snažila být pracovně aktivní, dokud ji síly dovolovaly. Až do poslední chvíle koncertovala a věnovala se charitě. „Už několik let neplánuju. Jako cíl jsem si vytkla, že nebudu mít žádné cíle. Vlastně můžu říct, že každý probíhající okamžik je můj cíl,“ líčila Zuzana Navarová na webu iDNES v jednom z posledních rozhovorů.

Zemřela 7. prosince roku 2004 ve věku 45 let. Na její počest bylo ocenění Nadace Život umělce, kterou spoluzakládala, pojmenováno na Cenu Zuzany Navarové.

Na Kubě jí učarovaly latinskoamerické rytmy

Rodačka z Hradce Králové toho za svůj krátký život stihla opravdu hodně. Hudbě se věnovala odmalička. Poprvé o sobě výrazněji dala vědět ve skupině Nerez, v níž zpívala od roku 1980. Oceňovaná byla jako výjimečná sólistka, kterou uznávali jak posluchači, tak odborná kritika.

Měla rovněž vysoké vzdělaní – na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vystudovala španělštinu a češtinu (učitelský obor). Vedle toho vystudovala konzervatoř, obor populární zpěv. Ve třiadvaceti letech odcestovala na půl roku až do daleké Kuby na jazykovou stáž, kde jí učarovaly latinskoamerické rytmy.

Tagy:
výročí životní styl smrt hudba rakovina Kuba manželství zpěvačka Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Zuzana Navarová Nadace Život umělce Cena Zuzany Navarové