Roky strávil v umělém spánku. Josef Laufer měl otevřené oči, sestry s ním rehabilitovaly

Josef Laufer ještě ve svých osmdesáti letech hýřil aktivitou.

Zemřel Josef Laufer

Dlouhé tři roky ležel herec a zpěvák Josef Laufer v umělém spánku poté, co se po operaci srdeční chlopně neprobral z narkózy. Několik narozenin, které připadaly na 11. srpna, tak strávil v nemocnici. Jubilejních 85. se už herec nedožil.

Měl to být zdánlivě běžný zákrok. Jednalo se o plánovanou operaci srdeční chlopně. Tehdy osmdesátiletý Josef Laufer byl v dobré kondici a měl před sebou řadu pracovních plánů. S kamarádem zrovna dopsal nový muzikál, který se měl hrát v pražském Divadle Broadway. Během operace nastaly nečekané komplikace a Josef se z umělého spánku nikdy zcela neprobral.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Měli ho odpojit už dávno, smrt je pro něj vysvobozením, řekl o Lauferovi Troška

Od té doby byl v takzvaném vegetativním stavu, kdy s pacientem rehabilitují sestry, měl otevřené oči, při vědomí byl ale pouze částečně.

O smrti manželky, která zemřela loni před Vánoci, nevěděl

Přestože jeho rodina obětavě dělala všechno možné, aby se jeho zdravotní stav zlepšil, situace zůstávala dlouho neměnná. Zpěvákova dcera Ester, která ho pravidelně navštěvovala, mu pouštěla vzkazy od kamarádů a kolegů, vyřizovala povzbuzující slova od fanoušků... Na nahrávce mu pouštěla hlas jeho manželky, kostýmní výtvarnice Ireny Greifové, která v roce 2022 dva dny před Vánoci zemřela ve věku 83 let. Nic ale nepomáhalo a v neděli 21. dubna 2024 Česko obletěla zpráva, že Josef Laufer zemřel.

„Pepíka je mi strašně líto. Vždycky to byl skvělej kluk a bezvadnej parťák. Díky němu jsem se vlastně dostal k moderování pořadu Nikdo není dokonalý. První díl moderoval on a já byl hostem. Po natáčení ke mně přišel a poprosil mě, zda bych to místo něj nedělal já, že to není úplně jeho parketa. Ještě před třemi lety jsme spolu měli hrát ve filmu Stáří není pro sraby, ale pak se mu to stalo a jeho postava musela být přeobsazena. Co mám zprávy, není to dobré... Mobilní číslo, které používal, prý už ani neexistuje,“ prozradil redakci CNN Prima NEWS v srpnu 2023 herec Jiří Krampol.

Na posledním vystoupení hýřil aktivitou

S Josefem Lauferem ho pojilo dávné přátelství. Dlouhá léta vedle sebe bydleli, byli sousedé. „Ty konce některých vynikajících umělců mě přímo děsí. Zdeněk Dítě, výborný herec, přestal být soběstačný, dožíval v otřesných podmínkách. To už nebyl život, ale utrpení. Stejně tak Jarda Čejka (slavný mim – pozn. red). Říkám si, že hlavně takhle neskončit. Strašně moc Pepíkovi držím palce a myslím na něj. Snad se stane zázrak,“ dodal tehdy Krampol.

Jedno z posledních vystoupení odzpíval Josef Laufer v Sokolově na Karlovarsku na akci vyhlášení cen osobností města. Hýřil optimismem, aktivitou, bavil ostatní a postaral se o skvělou atmosféru slavnostního večera. „Opatrujte se a snad někdy zase příště,“ loučil se tehdy s návštěvníky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jiří Krampol promluvil o svém zdravotním stavu

Tagy: