Zemřel herec se španělskými kořeny Josef Laufer. Život mu zkrátil banální zákrok

Herec a zpěvák Josef Laufer rád kouříval doutníky.

Zemřel Josef Laufer

V 84 letech zemřel známý český herec, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Zprávu o jeho smrti sdělila podle deníku Blesk otcovým známým a kolegům jeho dcera Ester. Umělec se španělskými kořeny se do paměti lidí zapsal například rolí Lea Kohna ve filmech Zdeňka Trošky Kameňák. Chlapec, který vyrůstal ve Velké Británii, se dopracoval až k úspěšnému českému hudebníkovi, který založil skupinu Golem. Představil se v řadě filmových i divadelních rolí, život mu však ukrátil lékařský zákrok.

Zprávu o odchodu svého otce sdělila přátelům a kolegům herce jeho dcera Ester. „Táta odešel,“ měla podle deníku Blesk.cz napsat stručně.

ČTĚTE TAKÉ: Čtvrtý rok Josefa Laufera v umělém spánku: Zprávy z okolí věštily definitivní konec

Laufer se narodil v roce 1939 ve Francii slezskému rodákovi židovského původu Maximu Lauferovi a španělské matce. Jeho rodné jméno zní Don José Francisco Peréz Rodriguez de Montagnes de Laufer. Své kořeny nikdy nezapřel exotickým vzhledem. Přestože se narodil ve Francii, své dětství z velké části prožil ve Velké Británii, kam se jeho rodina přestěhovala v době druhé světové války.

Právě v Británii jeho otec působil jako vojenský lékař u RUF. Do Československa se rodina vrátila až v roce 1947. Mnoho svých příbuzných však český herec již nikdy nepoznal, jelikož byli židovského původu. Němci je povraždili. Jeho otec i ve vlasti pokračoval v profesi lékaře – dětského ortopeda. Laufer se nejprve vyučil ve vrchlabské Tesle, následně pracoval ve výzkumném ústavu.

Od svých kořenů nikdy neupustil

Již během své vojenské služby na Slovensku však začal tíhnout k herectví, konkrétně působil v ochotnickém divadle a režíroval. Po vojně následně hostoval v divadle ABC, mimo jiné pracoval jako překladatel a tlumočník ze španělštiny. Následně se rozhodl studovat DAMU. Hostoval i v Národním divadle. V té době založil divadelní soubor RADAR. Několik měsíců pobýval na Kubě, kde se věnoval tlumočení španělštiny.

Po dostudování v roce 1965 začal aktivně vystupovat v muzikálech, vyučoval pantomimu na taneční konzervatoři či vystupoval v Československé televizi. Postupně se začal objevovat ve filmech a zahájil svou kariéru zpěváka. Založil vlastní skupinu Golem, se kterou začal koncertovat. Po celou dobu své kariéry využíval jazykové znalosti – plynně hovořil anglicky, španělsky a německy. V roce 1969 se oženil s kostýmní výtvarnicí Irenou Greifovou a v témže roce se jim narodila dcera Ester.

Herectví a hudební kariéra však nepatřily mezi jeho jediné přednosti. Prosadil se i jako scenárista či televizní režisér v zahraničních zábavních televizních pořadech. Nechvalně se ovšem proslavil svou kontroverzní aférou kolem písně Dopis Svobodné Evropě, kterou nazpíval v roce 1976 pro tehdejší komunistický režim. Mělo se jednat o oslavnou píseň na tajného agenta Pavla Minaříka. Kvůli této kauze s Lauferem odmítl vystupovat zpěvák a textař Jan Vyčítal.

Dalším škraloupem na jméně Laufer se stala informace, že měl být důvěrníkem Státní bezpečnosti (StB) pod jménem Vostrý a evidenčním číslem 14074.

Slovo měla jeho dcera

Jeho život se zkomplikoval v březnu 2020 v momentě, kdy se rozhodl podstoupit v Nemocnici na Homolce banální zákrok srdeční chlopně. Během zákroku mu však přestalo fungovat srdce, herec s nezaměnitelným hlasem byl tak uveden do umělého spánku. V něm setrval do konce života.

Na sklonku jeho života za něj jednala dcera Ester, coby humanitární pracovnice v oblasti lidských práv doma i v zahraničí. Na začátku září oznámila, že Divadlo Broadway nemá s jejím otcem coby režisérem divadelního muzikálu Ostrov pokladů nadále počítat. Podepsala svolení k hledání nového režiséra.

Diváci si Laufera mohou připomenout ve filmech jako je Kameňák, kde ztvárnil Lea Kohna, či ve snímcích Páni kluci nebo Panna a netvor. Byl mužem, se kterým se neodmyslitelně pojily doutníky, které miloval, mnohdy je spojoval i se svými filmovými postavami.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Fámy o královské rodině. Král Karel III. a princezna Kate zemřeli, znělo z Ruska či Číny

Tagy: