Proběhl utajovaný pohřeb Radima Uzla. Kdo ze slavných mu dorazil říci své sbohem?

Radim Uzel zemřel ve věku 82 let.

Pohřeb Radima Uzla

V úterý 10. května se rodina a nejbližší přátelé mohli naposledy rozloučit s Radimem Uzlem. Slavný sexuolog zemřel začátkem května ve věku 82 let. Na přání rodiny proběhlo poslední rozloučení ve Velké síni strašnického krematoria v Praze ve 14 hodin.

Zhruba půl hodiny před začátkem obřadu se začali scházet smuteční hosté. V rukách nesli převážně červené růže anebo věnce. Rozloučit se se známým odborníkem přišli kromě rodiny také jeho kolegové z oboru medicíny. Dorazil například ředitel Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Vladimír Kruliš a nechyběl ani sexuolog Petr Weiss.

Všichni na Radima Uzla vzpomínají s úsměvem na rtech. I přes beznadějnou zdravotní situaci si totiž vždy uchoval optimismus a nadhled. „Byl především gentleman. Byla to osobnost a jeho zásluhy ho přežijí ještě desetiletí. Z jeho osvětových knížek budou čerpat celé generace,“ řekl pro CNN Prima NEWS o svém zesnulém příteli Weiss. Podle něj Uzel v posledních měsících moc dobře věděl, jaký osud ho čeká, přesto zůstával plný optimismu. „Chuť a elán do života neztratil až do konce,“ uvedl Weiss.

Na místě zazněla česká klasika od Antonína Dvořáka a promluvil biskup Jan Hradil. Mezi záplavou smutečních květin nechyběl ani věnec z prezidenstké kanceláře a medaile Za zásluhy, kterou Radim Uzel obdržel z rukou prezidenta Miloše Zemana ještě letos v únoru.

Poslední roky byly extrémně náročné

Radim Uzel se potýkal se zdravotními problémy od roku 2020. Předloni prodělal těžký covid. Loni zemřela jeho milovaná manželka Helena, se kterou prožil dlouhých 54 let.

Ke konci minulého roku se mu podařilo porazit rakovinu žaludku, kvůli které podstoupil operaci a léčbu chemoterapií. Bohužel se však zákeřná nemoc vrátila a udeřila vší silou. Uzlovi se objevily další nádory a v posledních měsících hodně zhubnul.

S lékaři pak dokonce žertoval, že ví, na co umře. „Když přišli na vizitu doktoři s pohřebními ksichty, říkám: ‚Že se trochu neusmějete.‘ Oni na to, že není čemu. Povídám jim: ‚Myslím si, že jo, protože já už bezpečně vím, na co umřu. Vy jste tady čtyři chirurgové a zdalipak víte, na co umřete? Víte h***o a já to vím.‘ Ta jistota mě do jisté míry naplňuje optimismem. To se nedá nic dělat. Je mi 82 let a všichni na něco musíme umřít,“ prohodil s nadhledem známý český popularizátor sexuologie.

Tagy: