Plánoval Vyskočilův syn svou sebevraždu? Několik dní se nehlásil rodině a povolal právníka

Ivan Vyskočil se svým synem Jakubem, který spáchal sebevraždu.

Zemřel syn Ivana Vyskočila

Herec Ivan Vyskočil prožívá muka. Jeho 46letý syn Jakub spáchal sebevraždu, zastřelil se u jihočeského rybníka Horní Roudný. Svůj odchod ze světa zřejmě plánoval delší dobu. Podle informací deníku Blesk ho v posledních dnech hledala policie, důvodem mohlo být, že se nehlásil rodině.

Jakub Vyskočil svou sebevraždu zřejmě nespáchal v náhlém pomatení mysli. Svědčí o tom i dopis na rozloučenou, který zanechal své rodině. Jeho otec Ivan Vyskočil si jeho obsah nechal pro sebe, v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ovšem naznačil, co mohlo být důvodem, který Jakuba přiměl učinit tak razantní rozhodnutí. Domnívá se, že za to mohl podnikatel Jiří V., který ve společnosti jeho syna BusLine dříve působil jako manažer.

„Neustále se mu boural do firmy a psychicky ho trápil a týral. Tam to krachlo, tam to nevydržel,“ řekl známý herec. Ten se s odchodem syna jen těžko vyrovnává. „Co Jakub píše v dopisu na rozloučenou, to je hrozné,“ pokračoval Vyskočil.

„Ono to vlastně nebylo ve firmě. Ten Jiří V. je mimo firmu. On s ní neměl nic společného, on se tam jen pořád cpal. Tahal z ní prachy, intrikoval, na lidi házel všelijaké nesmysly a trestní oznámení… Můj syn byl pod velkým psychickým tlakem,“ prozradil v slzách 75letý herec.

Se synem trávil spolu času a navzájem si pomáhali. Bylo tomu tak i na začátku března, kdy Jakub půjčil otcovi autobus, aby mohl od ukrajinských hranic přivézt skupinu maminek s dětmi prchajících před válkou.

Léčil se s depresemi

Vyskočilova firma BusLine patří mezi největší autobusové dopravce v zemi. Zaměstnává na 700 řidičů. Podnik byl v minulosti spojován s několika korupčními kauzami, které se točily právě kolem libereckého podnikatele Jiřího V. Jakub jako majitel společnosti vystupoval od roku 2014. Do té doby bylo nemožné dohledat skutečného vlastníka holdingu. Spekulovalo se, že firmu do té doby ovládal Jiří V.

V roce 2018 se o autobusovou společnost začala zajímat policie. V jedné kauze kvůli pletichám ve veřejné soutěži, ve druhé si pro exmanažera BusLine přišlo dokonce komando Národní centrály proti organizovanému zločinu. Podezřívali ho z manipulování zakázek a korupce. Na Vyskočilova syna žádné obvinění nikdy nesměřovalo, přesto jej podle deníku Blesk v posledních dnech hledala policie. Prý to mohlo být i proto, že se nehlásil manželce a dceři.

Že se na sebevraždu Jakub Vyskočil připravoval, naznačují i kroky, které v rámci své firmy podnikl. Minulý čtvrtek například jakožto jediný společník v BusLine jmenoval nového jednatele Michala Hanče. „Nezlobte se, nemohu vám nic říkat,“ řekl Hanč Blesku. Stejně stručný byl i právník Jan Seidel, který změnu formou notářského zápisu provedl. „Nemohu s vámi mluvit,“ řekl.

V šoku jsou i samotní pracovníci BusLine. „Nikdo z nás netušil, že se něco děje. Jakub Vyskočil byl ve společnosti uznáván a ctěn. Kolegové věděli, že se léčil s depresemi. Epilepsie mu asi nepřidala,“ řekl Blesku PR konzultant Radovan Vrátný. „Když vozil ukrajinské uprchlíky z hranic, těžce to nesl, stejně jako pandemii koronaviru. Všechny tyhle věci se zřejmě podepsaly na tom, co se v neděli stalo,“ doplnil Vrátný.

Tagy:
policie rodina sebevražda BusLine dopis CNN Prima NEWS úmrtí herec Anife Vyskočilová Jiří Vařil Jiří V. Ivan Vyskočil pandemie covidu-19 Jakub Vyskočil Roudný Blesk