Princ Harry míří k soudu. Hrozí tvrdá a špinavá bitva, říká expertka o sledovaném procesu

Princ Harry žaluje bulvár kvůli odposlechům

Harry u soudu

V Londýně začal ostře sledovaný proces. Princ Harry žaluje bulvární tisk za to, že údajně získával informace z jeho soukromí vážným porušováním zákonů. Konkrétně se měl vydavatel deníku Daily Mirror nabourat do jeho telefonu, sledovat jeho zprávy a odposlouchávat hovory. Slyšení začalo v pondělí, vévoda má jako svědek osobně začít vypovídat během úterý.

Harryho žaloba obviňuje vydavatele bulvárního deníku, že celkem 140 článků, publikovaných v letech 1996 až 2011, vzniklo na základě odposlechů a dalších nezákonných praktik. Vydavatelé se už dříve za narušení soukromí omluvili, odposlechy ale popírají.

„Tento soud se může v příštích dnech stát hodně špinavou záležitostí. Právní zástupce mediálního domu chce Harryho žalobu rozcupovat na kusy. Bude to tvrdá bitva a dočkáme se asi překvapivých odhalení,“ odhadla americká novinářka GB News Kinsey Schofieldová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nový člen královské rodiny. Princezna Eugenie porodila syna, dostal jména po předcích

Soud se zabývá obdobím, kdy se mladý Harry snažil vyrovnat se smrtí své matky a začal navazovat vztahy. Byl neustále v hledáčku novinářů a jejich praktiky mu měly mimo jiné zničit třeba vztah s africkou podnikatelkou Chelsy Davyovou. Jedním z těch, na koho míří prst, je známý britský novinář Piers Morgan. Toho dokonce mladší syn krále Karla III. nařkl i z nezákonného sledování princezny Diany před její smrtí. Morgan už dříve jakoukoliv účast na nezákonných praktikách popřel.

„O porušování soukromí mně nebude poučovat někdo takový jako princ Harry. Člověk, který poslední tři roky soustavně a nemilosrdně nabourává soukromí královské rodiny, a to čistě pro peníze. Omluvit by se měl především on – své rodině,“ uvedl Morgan.

Harry se ocitl v izolaci

Soud navíc přichází v době, kdy se šíří zprávy, že manželství vévodů ze Sussexu je v troskách. Poté, co opustili před třemi roky Velkou Británii a rozhádali se s celou královskou rodinou, se prý Harry postupně ocitl v naprosté izolaci. Mluví se o tom, že má dokonce v Los Angeles pronajatý pokoj v hotelu, napsal deník The Sun.

„Je vidět, že je nešťastný. Když je vidíte vedle sebe, Meghan se směje, užívá si pozornosti, které se jí dostává, je ve svém živlu. Naopak vévoda vypadá vyděšeně a smutně. Myslím si, že jeho otec si je vědom toho, jak opuštěný a bezradný jeho syn je. Proto ho ani po tom všem nezavrhl,“ sdělila expertka na královskou rodinu Angela Levinová.

Karel III., který teď tráví dovolenou na své farmě v rumunském Sedmihradsku, prý kdysi Harryho varoval, že veřejný soud s bulvárem je sebevražda. Harry zřejmě nicméně doufá, že svůj boj proti médiím vyhraje.

Tagy: