V Ostravě vzniklo pietní místo pro Lichého. Dobrou noc, princi, vzkázalo divadlo

Herec Norbert Lichý zemřel ve věku 59 let.

V 59 letech zemřel herec Norbert Lichý

V budově Divadla Petra Bezruče vzniklo pietní místo, kam se lidé mohou přijít rozloučit s hercem Norbertem Lichým. Termín pohřbu ještě není znám, divadlo jej řeší společně s rodinou umělce, který byl držitelem prestižních ocenění. Před kamerou dostával menší role, díky svému hereckému projevu ale nezapadl. „Odešel ostrý, ale zároveň laskavý humor našeho Bertíka. Dobrou noc, princi,“ vzkázal na Facebooku za divadlo jeho umělecký šéf Jan Holec.

„Diváci mohou přijít zapálit svíčku a zavzpomínat na herce před budovu divadla nebo do foyeru divadla, kde se nachází pietní místa,“ řekla. Dodala, že provoz divadla zůstává nepřerušen. Herci Divadla Petra Bezruče uctí památku kolegy svými inscenacemi. „Prozatím budou zrušena pouze dvě lednová představení, ve kterých Norbert Lichý ztvárňoval hlavní role. Další provozní změny jsou v této době v řešení,“ řekla.

K TÉMATU: Herec Norbert Lichý zemřel podobně nečekaně jako jeho otec. Bydlení s matkou si vychvaloval

Umělecký šéf divadla Jan Holec řekl, že v některých případech půjde o stažení hry, v některých o přeobsazení hlavní role. „Norbert propojoval herecké generace, byl mentorem mladších kolegů. Takový styčný maják našeho divadla, v určitých ohledech ho nelze nahradit,“ řekl s tím, že smrt kolegy jej překvapila. „Ještě minulý týden odehrál představení,“ doplnil.

Odešel mohykán

Lichý byl podle Holce člověk divoký i něžný. „Šlechetné srdce puklo. Jevištní krása i pravda. Odešel mohykán, který propojoval generace minulé a současné. Jeho obrovský cit i vášeň jsou prosáklé našim divadlem. Vždyť on jej svým talentem od Boha formoval. I když nám bude scházet, jeho stopu si neseme v sobě. Bude dál v naší práci. Norbert bude už navždy součástí našeho divadla. Dobrou noc, princi! Kéž andělé tě zpěvem ukonejší,“ uvedl na Facebooku.

Rozhlasový režisér Tomáš Soldán s Lichým před týdnem řešil pracovní plány, dvojice spolupracovala často. „Šel směrem k tomu, ale bylo to blíž, než by si člověk dokázal připustit. Norbert byl jako důl, ve kterém to bouchne a ne a ne ten požár uhasit, jen snad někdy položit příklop a počkat, ale ani to většinou ne. Nosil v sobě celý svět. Školu tvrdých detektivů, něhu bubeníka, intelekt mohutného klauna,“ řekl. Lichý byl podle Soldána prvním hercem, kterého slyšel odříkat dialog za všechny postavy jedním hlasem na jeden zátah. „Dokonce si při tom skákal do řeči! Miloval hory, pil dvojitou vodku s Fantou, velmi rád si mě inteligentně dobíral a čekal, co já na to. Děkuju, Berte!“ zavzpomínal na přítele.

Jako na mimořádného umělce vzpomíná na Lichého i dramaturgyně Českého rozhlasu Eva Lenartová. „Ostrava je plná skvělých herců, ale v první rozhlasové lize je jich jen několik. Teď tedy o jednoho méně. Dobří herci vědí, že mikrofon je potvora, která na ně všechno prozradí: jak se dnes vyspali, jak se cítí, co si o textu myslí, jestli si vůbec něco myslí, ba dokonce i jestli mají hlad. Norbert tohle všechno věděl. Do studia vcházel s pokorou a po pečlivé domácí přípravě,“ řekla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaké byly poslední dny a chvíle zesnulé Jany Hlaváčové? Vážnou nemocí netrpěla, říká dcera

Tagy: