Vágner otevřeně: Když umřela Hanka, ztratil jsem nejbližšího člověka. Teď mám jediné přání

Hudebník, textař a skladatel Karel Vágner v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS

Karel Vágner v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS

Přátelství na život a na smrt. Přesně tak vzpomíná známý hudebník Karel Vágner na svou nejbližší kamarádku Hanu Zagorovou. Se zesnulou zpěvačkou se přátelil dlouhých padesát let. Její odchod loni v srpnu ho proto silně zasáhl. V pořadu Povídej na CNN Prima NEWS zavzpomínal na jejich spolupráci i krátký románek, který měli. Mimo jiné prozradil své jediné přání.

Se Zagorovu se známý textař a skladatel seznámil v sedmdesátých letech minulého století, kdy působil jako kapelník Evy Pilarové. Zagorová u ní tehdy hostovala na koncertním programu. Když se pak rozhodla osamostatnit se a založit vlastní kapelu, zlanařila také Vágnera. Ten nad její nabídkou neváhal ani minutu. V Zagorové viděl obrovský potenciál a talent.

Krátce poté, co odešel od Pilarové, se ovšem stala velká tragédie. „Nechal jsem se od Hanky zlomit a s Víťou Hádlem, mým klavíristou a skladatelem, jsme společně odcestovali na koncert do Vilniusu. Byla tam obrovská hala a Hanka to tam rozsekala. Poté jsme se vrátili na hotel a otevřeli si malou flašku Becherovky. Z ničeho nic do pokoje napochodoval Hádl. Byl bílý jak vápno a řekl: ‚Karle, naše kapela je mrtvá. Spadli s letadlem,‘“ vzpomínal Vágner na havárii, která se stala na pražském ruzyňském letišti v roce 1973. Tehdy tam zemřelo 66 lidí. Mezi nimi byla také řada Karlových a Hančiných kamarádů – muzikantů z Karlovy bývalé kapely.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejdřív boj o zdraví, pak těžký rozvod. Z těžkostí mě vyléčila práce, říká návrhářka Rochová

„Strašně mě to zasáhlo a srazilo na kolena, a v takovém okamžiku člověk potřebuje, aby ho někdo chytil za ruku. Shodou okolností to byla Hanka,“ popsal Vágner s tím, že je tato událost sblížila.

Jak rychle jejich románek začal, tak i skončil. „Potom mi Hanka řekla jednu krásnou větu: ‚Pojď, vykašleme se na to. Víš, že se máme rádi, a kdybychom spolu žili, tak se zabijeme.‘ Absolutně jsem s tím souhlasil. Ono se skoro nic nezměnilo, akorát jsme neměli intimní vztah,“ svěřil se Vágner, který byl zprvu Hančiným kapelníkem a také důvěrníkem. Až do její smrti zůstal jejím nejbližším přítelem. „Zažil jsem prakticky všechno, co je v bijáku Bodyguard,“ dodal.

Přátelství na život a na smrt

Když Hanka loni v létě zemřela, sebralo ho to. „Bylo to přátelství na život a na smrt. Byli jsme spolu 50 let a nikdy jsem v životě nikoho tak blízkého neměl,“ řekl smutně hudebník, který se v umělecké branži pohybuje desítky let.

V pořadu Povídej také promluvil i o svých plánech a snech. Moderátorce Radce Červinkové například prozradil, že má jediné přání. „Mám šest dětí a osm vnuků a mám jediné přání, aby zůstali zdraví. Žiju pro ně a snažím se jim pomáhat. Když jsem měl děti, tak v době, kdy se učili mluvit a chodit, jsem byl ve světě. Teď všechno prožívám se svými vnuky a strašně mě to baví. Milují se navzájem a to je nádherné,“ dodal.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v repríze pořadu Povídej Radky Červinkové v neděli 20. srpna od 21:25 na CNN Prima NEWS.

Tagy: