Tajemství Hany Zagorové. S Karlem Vágnerem byli milenci, opustil kvůli ní Pilarovou

Hana Zagorová, která před několika týdny oslavila pětasedmdesáté narozeniny, má pověst zpěvačky, kterou vždycky zdobila noblesa a život bez skandálů. Ne vždy tomu ale tak bylo. Stala se součástí milostného trojúhelníku, za kterým zůstala hořká pachuť a nenávist až na věky.

Všechno začalo tím, když Hana Zagorová v sedmdesátých letech začala hostovat v koncertním programu Evy Pilarové, jejímž kapelníkem a také milencem byl Karel Vágner.

Pilarová se po rozvodu s manželem Jaromírem Mayerem upnula na něj a spojovala s ním svoji další budoucnost nejen po stránce umělecké, ale také partnerské.

Místo vysněné lásky však přišlo hluboké zklamání. Zagorová se rozhodla pěvecky osamostatnit a založit vlastní kapelu, do které zlanařila i Vágnera. Ten nad její nabídkou neváhal ani minutu. „Věděl jsem, že musím od Evy odejít,“ přiznal hudebník. V Haně viděl obrovský potenciál a talent.

Velmi mu imponovala také její osobnost a bezproblémová povaha. „Měla neobvyklý hlas a byla krásná. Když na jevišti při choreografii vykopla nohu, dav šílel. Navíc byla vždycky čistý člověk. Myslím si, že Hanka byla a je pro mě dárek od Pána Boha,“ prozradil Vágner v knize Zagorka.

Odchodem od Pilarové si zachránil život

Dobře ví, o čem mluví. Doslova si tím totiž zachránil život. Krátce poté, co od souboru Evy Pilarové odešel, se stala obrovská tragédie. „Oni potom už beze mě odcestovali koncertovat na Kubu a když se vraceli zpátky, nedaleko ruzyňského letiště došlo k havárii.

Letadlo dosedlo půl kilometru před ranvejí. Utrhl se mu podvozek, pak křídlo, obrátilo se na střechu a začalo hořet. Zemřelo tam pět kluků z naší bývalé kapely a zvukař. Žádnému z nich tehdy nebylo ještě ani třicet. Mohl jsem tam sedět i já. Eva tehdy naštěstí na Kubě zůstala o týden déle,“ popsal hudebník.

Právě tato událost ho s Hanou Zagorovou spojila ještě blíže. „Když si člověk uvědomil, že jsem z té kapely odešel těsně před jejím odletem, srazilo mě to na kolena. Potřeboval jsem, aby mě někdo chytil za ruku, protože jsem z toho byl psychicky na dně. No a mě chytila za ruku Hanka. Takto jsem s ní začal chodit. A to jsem si přitom po odchodu z kapely Evy Pilarové řekl, že se zpěvačkou už nikdy chodit nebudu,“ přiznal.

Pilarová to ale brala jako zradu a podraz, který mu až do své smrti neodpustila. Od té chvíle pro ni přestal existovat. „Vágner? Toho pána neznám. Nevím, kdo to je,“ reagovala v rozhovorech, když na něj přišla řeč.

„Ona je jediná žena, která se mnou v životě už pak nepromluvila. Se všemi ostatními jsem se rozešel v dobrém. Celá léta dělala, jakože mě nevidí. Hanka Zagorová mi dokonce několikrát řekla, abych Evě pomohl. Takovou možnost mi ovšem Eva nikdy nedala. Spoustu věcí v životě dokážu odhadnout, ale u ní opravdu netuším, proč k tomu došlo. Nikdy jsem jí neublížil. Alespoň jsem tedy nechtěl,“ okomentoval to Vágner, který se Zagorovou chodil dva roky.

Přestože se milovali, o svatbě mezi nimi nikdy nepadla řeč. Rozešli se v dobrém a kamarádí se dodnes. „Byl to moc hezký vztah, ale potom jsme si řekli, že jsme takové povahy, že být spolu, tak se zabijeme. Nevěřím tomu, když si dva lidé, kteří jsou hodně spolu, řeknou, že budou jen kamarádit a nikdy spolu nebudou nic mít. Stačí pak, aby spolu prožili něco krásného, nebo se stal naopak nějaký průser či tragédie, jako potkalo nás, a... Když se potom ale rozjedou, ⁠ tak jako my s Hankou, mohou být dál kamarádi na život a na smrt. Po rozchodu jsme třeba jezdili vlakem z Moskvy do Leningradu a Hanka absolutně odmítala s kýmkoliv jiným spát v kupé. Ale v životě nás už nenapadlo, že bychom spolu něco měli,“ svěřil se hudebník.

Tagy: