Přiznání podnikatele, kterého Vyskočil viní ze smrti syna: Jakub byl můj bílý kůň

Herec Ivan vyskočil zveřejnil dopis na rozloučenou, který jeho syn Jakub napsal před sebevraždou. Podle něj ho k zoufalému kroku dohnal severočeský podnikatel Jiří Vařil. Ten ale jakoukoliv vinu na Jakubově smrti popírá a popsal, jakou měl hercův syn v jeho firmách roli. A také poslal vzkaz vyskočilově rodině. Informace přinesl deník Blesk.

Jakub Vyskočil v dopise tvrdí, že k ukončení života ho dohnal severočeský podnikatel Jiří Vařil. „Já jsem prostě tu míru hnusu v práci, myslím tím Vařila, už nemohl snášet. Nedá se v tom pracovat, žít, spát. Jsem asi slaboch. Snad mi Bůh odpustí. Táhl jsem tam hnus a zlobu jako kámen,“ napsal Jakub Vyskočil.

Jakub Vyskočil spáchal sebevraždu minulou neděli. „Musím přiznat, že jsem z toho zničený. Je to pro mě tragická věc, kterou jsem si nikdy nedokázal představit. Všechny problémy, které jsme spolu měli ať už směrem ven, nebo mezi sebou, byly řešitelné. I za cenu, že to bude nepříjemné. Je mi strašně líto rodiny. Vůbec si neumím představit, jak to nesou,“ řekl Vařil v rozhovoru pro Blesk.

Vařil: Rodině přeju hlavně klid

„Rozhodně je mi obrovsky líto jejich ztráty, která je i mojí. Přes všechno to ošklivé, co jsme v poslední době prožívali, jsme se dříve měli velmi rádi. Přeji jim hlavně klid a ať čas brzy zahojí tu obrovskou ránu v srdci,“ vzkázal Vařil.

Vařil tvrdí, že s Jakubem Vyskočilem byli „velmi blízcí přátelé“. Jakub pro něj začal pracovat jako asistent v roce 2005 a vypracoval se až do vedení společností. „Když s vámi někdo tráví jako asistent hodně času, změní se vztah na přátelský až rodinný. Když jsem v letech 2018 až 2019 začal mít korupční kauzy, tak jsem cítil, že to Jakub těžko nese, a byl by nejraději, kdybych mu zmizel ze života. Nechápu však, že nebyl ochoten se se mnou dohodnout, že vztahy ukončíme po stránce byznysu vyrovnáním, například splátkami,“ popsal Vařil.

„Měli jsme na to uzavřené dohody, ale on se rozhodl, že je nebude respektovat a zbaví se mě, nechá si všechen majetek a já si nechám všechny těžkosti. Poslední rok a půl na tom intenzivně pracoval,“ tvrdí podnikatel.

Jako otec dvou dětí ho nechápu

Podnikatel zoufalý čin Jakuba nechápe. „Jako otec dětí si naprosto neumím představit, že bych mohl spáchat sebevraždu. Nechat je tu samotné a nevidět, jak vyrůstají. Na druhou stranu jsme já ani mí právníci neviděli naprosto žádnou cestu, jak může udržet vlastnictví firem na základě smluv, jak jsou definované. A to z jednoho důvodu – on za ty firmy nezaplatil nikdy ani korunu. Tvrdil, že je vlastníkem něčeho, co nikdy neuhradil. Mnohokrát jsme se radili, na jakém právním základě jednou u soudu bude tvrdit, že je skutečným vlastníkem,“ uvedl Vařil.

Jakub Vyskočil v dopise na rozloučenou také napsal, že Vařil lidi, s nimiž podnikal, obelhával „soustavně, chytře a mistrně“. „Vydíral, hrozil, plakal, ale se všemi manipuloval. Je to mistrný lhář. A dnes mu jde jen o jedno, zapojit do svého prů*eru co nejvíce lidí, za kterými kdysi dolézal, a hodit na ně kus zodpovědnosti,“ napsal Jakub Vyskočil.

Jakub byl můj bílý kůň

„Věci týkající se policejního vyšetřování nemohu komentovat, ale vylučuji, že bych ovlivňoval svědky. Jakub v dopise také psal, že jsem z těch firem tahal peníze, ale to jsou moje firmy. To byly moje peníze. Tam muselo dojít z jeho strany k pomatení smyslů,“ míní Vařil.

Podnikatel také přiznal, jaká byla role Jakuba Vyskočila ve firmách. „Když se bavíme o společnostech Airmedia, a. s. a BusLine, obě společnosti jsou formálně vedeny na Jakuba Vyskočila, který byl zapsaný jako akcionář, respektive podílník na základě našich dohod. Skutečným vlastníkem jsem ale já,“ vysvětlil Vařil.

„Nechci škodit jeho reputaci, ale ano, je pravda, že byl bílým koněm. Je ale potřeba na něj pohlížet jako na nominovaného akcionáře. Tuto činnost pro mě dělal až do roku 2020. Byl pro mě člověkem s dobrou reputací, bez dluhů a s mojí mámou jsme se nemuseli bát na něj napsat náš majetek. Pak ale firmy nepřátelsky převzal pod svoji kontrolu,“ doplnil podnikatel.

Tagy: