Vašo Patejdl opustil skupinu Elán na vrcholu její slávy. Jaký vztah měl s Jožem Rážem?

Smrt Vaša Patejdla, zpěváka, klávesisty a skladatele, šokovala celý národ. Nejvíce se proslavil ve slavné slovenské kapele Elán, kterou spoluzakládal, nicméně na vrcholu slávy ji nečekaně opustil. Jak vycházel s frontmanem Jožem Rážem?

Skupinu Elán Vašo Patejdl spoluzakládal jako čtrnáctiletý kluk. Napsal pro ni spoustu nesmrtelných hitů, díky nimž se parta okolo frontmana Joža Ráže stala hvězdami československé hudební scény. Přesto se rozhodl skupinu v době, kdy byla na vrcholu, opustit.

Jak se svěřil redaktorovi CNN Prima NEWS nebyly v tom neshody mezi ním a Jožem Rážem. Jednoduše si uvědomil, že už na tuzemské scéně dosáhli všeho, čeho dosáhnout mohli, a víc už to nešlo. Navíc se projevila únava. Mnoho koncertů, cestování a nahrávání. V roce 1985 proto odešel na sólovou dráhu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krutý osud pěveckého idola 80. let Arnošta Pátka. Nádor mu znetvořil obličej, umíral v naprosté chudobě

Proč se do Elánu vrátil?

Po jedenácti letech se do skupiny Elán vrátil. Kapela slavila patnácté výročí a k tomu plánovala odehrát turné s patnácti koncerty. „Pak se šla točit nová deska, ke které mě kluci přizvali a já už tam zůstal. Už jsme nejezdili stovky koncertů ročně, to mi vyhovovalo,“ řekl Vašo Patejdl před časem redaktorovi CNN Prima NEWS.

Když před pěti lety frontman Elánu Jožo Ráž oznámil ukončení své hudební kariéry, trochu ho to zamrzelo. „Skupina Elán by teoreticky mohla fungovat dál i bez něj, na „značku“ máme kromě Joža právo i já a Jano Baláž. Ale bez Joža by to nebylo ono,“ vysvětloval.

Jak vnímal svérázné názory Joža Ráže na politiku?

S Jožem Rážem, který je proslulý svými svéráznými politickými názory, kdy například prohlásil, že nenávidí kapitalismus, o československém prezidentovi Gustávu Husákovi tvrdí, že to byl světový politik, opěvuje diktátory Fidela Castra nebo Che Guevaru, nikdy problém neměl.

„Jako všichni starší třiceti let jsem i já zažil dobu, kdy se za odlišný než „správný“ názor perzekvovalo. Něco jiného se říkalo doma, něco jiného na veřejnosti. Doufal jsem, že jedním z výdobytků listopadu 1989 bude i právo každého na svůj názor, za který ho nebudou trestat. Bohužel, i dnes je hodně lidí, kteří jsou schopni ostatní, kteří nesdílí právě jeho jediný „správný“ názor na cokoliv, politikou počínaje, fotbalem třeba konče, nenávidět, zatratit, nebo dokonce i fyzicky napadnout. Já s Jožem v mnohých věcech nesouhlasím, důležité je, že jsme si rozuměli v tom, co nás spojovalo, a to byla muzika. Prý to řekl Voltaire: Nesouhlasím s tvým názorem, ale budu do smrti hájit tvé právo jej říkat,“ prohlásil Patejdl.

V Elánu měli od počátku demokracii. „O všem jsme hlasovali a dělali jen to, na čem jsme se všichni shodli. Do dneška spolu vycházíme bez hádek a problémů, vzájemně se respektujeme a když je potřeba, pomáháme si. Politiku jsme spíš jen komentovali, národnostní, náboženské rozdíly neřešili. A to jsme tam byli Slováci, Češi, Maďaři, svého času i Rusíni, katolíci i evangelíci a kdoví kdo ještě. Nikdy jsme to neřešili, a to bylo na Slovensku občas kvůli tomu dusno,“ popisoval Vašo Patejdl.

Tagy: