Třesk na hudební scéně kvůli válce: Ruskou Mášu od Michala Davida už neuslyšíte

Vypadá to, že osud kdysi velkých hitů, jako byly písně Ruská Máša od Michala Davida nebo Miss Moskva od Jiřího Korna, je kvůli ruské invazi na Ukrajině zpečetěn. Zpěváci je stahují ze svých repertoárů. Jak reagují česká rádia?

Ještě před vypuknutím války na Ukrajině si Michal David nedovedl představit, že by skladbu Ruská Máša během svého koncertu nezahrál. Fanoušci si ji žádali, patřila mezi nejoblíbenější. Situace se ale změnila.

„Tu písničku jsem stáhl z repertoáru hned poté, co Putin napadl Ukrajinu a páchal tam zvěrstva. Dokonce jsem ji vyndal i z mého nejnovějšího CD Funky, které teď vyšlo. Přitom jsem ji tam měl už připravenou a nově zaranžovanou,“ přiblížil CNN Prima NEWS zpěvák.

Nyní si nedovede představit, že by ji někdy znovu hrál. „I když je to hit, není dobře hrát takové písničky, když vidíme, co tam Putin předvádí. S tím já prostě nesouhlasím. Je možné, že už ji nebudu hrát nikdy. Už jenom z důvodu solidarity,“ dodal.

Rasputin od Boney M se dostal na černou listinu

K jistým zásahům ve svých playlistech kvůli probíhající válce přistoupila i některá česká rádia. „Je fakt, že jsem to po ruské invazi na Ukrajinu řešil, ale Ruskou Mášu jsme v rotacích nehráli nikdy. Miss Moskvu historicky sice ano, ale po posledním hudebním testu loni na podzim se stejně svými výsledky už dostala mimo denní rotace, teď se nehraje nikde. A vyřadil jsem i Rasputina od Boney M, kde – pominu-li text – ta melodie a zvuk jsou typicky ruské,“ vyjádřil se pro CNN Prima NEWS hudební ředitel rádia Blaník Dušan Kotora.

Naopak jiný postoj zastává vedení rádia Impuls. „V souvislosti s děním na Ukrajině žádné změny v našem hudebním programu neprovádíme,“ uvedl jeho hudební ředitel Jan Hanousek.

K vyřazení písní Ruská Máša nebo Miss Moskva nepřistoupila ani rádia Frekvence 1 nebo Bonton a to z toho důvodu, že je ani nikdy nehrála. „My jsme před takovou volbu zatím postaveni nebyli. Při výběru hudby se řídíme testy, ve kterých se posluchačů ptáme, co v našem rádiu chtějí slyšet. Tyto písničky jsme však ani netestovali, protože se nehodí do hudebního formátu, který jsme pro Frekvenci 1 zvolili. Na rádiu Bonton jsme hráli písničku Miss Moskva, ale vyřadili jsme ji už před časem z důvodu velké ohranosti. To bylo ale ještě dlouho před ruskou invazí na Ukrajině,“ prohlásil hudební programový šéf Frekvence 1 René Hnilička.

Tagy: