Vémola ostře o nařčení z týraní zvířat: Po všech hnusech ještě tohle? Úřady jednaly nelegálně

Karlos Vémola musel odevzdat svou bílou tygřici Antonii Rambu úřadům.

Kauza tygra Karlose Vémoly pokračuje

Zápasník MMA Karlos Vémola vydal prohlášení poté, co mu úřady zabavily tygřici Rambu a následně známého bojovníka nařkly z týrání zvířat. V pátek sdílel na sociální síti video, v němž popsal situaci ze svého pohledu. Obvinění odmítá a brání se, že mu úřady jasně řekly, že dělat větší výběh je zbytečné. Navíc podle něj převezly tygřici přes hranice nelegálně.

Tygřice Antonie Ramba byla v úterý 5. prosince zabavena Karlosu Vémolovi poté, co nebyl schopen prokázat původ a legální způsob nabytí zvířete chráněného podle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Šelma našla nový domov v záchranném centru TIERART organizace FOUR PAWS v Německu.

ČTĚTE TAKÉ: Stěhování Vémolovy tygřice. Jako by odvedli člena rodiny, popsala Lela

Zápasník vehementně odmítá obvinění úřadů, že nedostatečně pečoval o svou bílou tygřici. Úřady konstatovaly, že zvíře má odňaté všechny drápy na předních tlapkách. Ministerstvo životního prostředí situaci označuje jako týrání zvířete. Úřady navíc upozorňují i na další údajná pochybení, včetně malého rozměru výběhu.

Vémola na sociální síti Instagram zveřejnil své stanovisko a celou kauzu vysvětlil ze svého pohledu. Podle něj odstranil drápy tygřici kvůli zánětu, a nesouhlasí s tvrzením o malých rozměrech výběhu. „Po všech těch hnusech, co jsem si v posledních pár dnech zažil, kdy jsem v podstatě přišel o člena rodiny, se ještě dozvídám, že úřady rozjíždějí nějakou verzi o tom, že Vémola týrá zvířata,“ řekl rozhořčeně v úvodu videa na svém profilu.

Ramba žila ve skvělých podmínkách

Vémola chce věci uvést na pravou míru. „Tady je pár faktů: O svoje zvířata jsem se vždycky staral s tím nejlepším vědomím a svědomím. Chodí ke mě desítky, možná stovky lidí se na to dívat. Všichni, kdo mě znají, ví, jaký vztah ke zvířatům mám,“ pokračoval bijec.

Přesně před rokem v prosinci Vémolovi zabavily úřady Rambu, nechaly ji však nadále v jeho péči. „Byli tady s veškerou veterinární kontrolou. Veterina řekla, že Antonie Ramba je ve skvělých podmínkách, že ji tady mohou nechat. Bylo to jejich rozhodnutí, že ji tady před rokem nechali. Všechno na moje náklady, veškerá péče, zvěrolékaři, jídlo, všechno jsem hradil já, přestože byla státem zabavená a byla jejich celý rok. Byla tady u mě a veterina tvrdila, že je ve skvělých podmínkách,“ uvedl Vémola.

Nelíbí se mu tvrzení úřadů, že týrá zvířata. „Teď, když se veřejnost proti úřadům obrátila, a všichni mě podporují, tak úřady rozjíždějí to, že ji týrám, že je v malých prostorech a tak dále,“ pronesl. „Když jsem se jí ujal a zaplatil jsem veškerou její veterinární péči, dal jsem ji do provizorního výběhu pro koťata, které jsem připravoval na seznámení s Elzou. Byla tam provizorně. Když mi ji zabavili, řekl jsem, že výběh mohu klidně zdvojnásobit. Oni nechtěli. Dokonce jsem koupil pozemky, ani to ale nestačilo. Nyní vypisují, že jsem ji držel v nepřiměřených podmínkách, ale to bylo na jejich popud. Nechtěli, abych výběh zvětšoval,“ připomněl slavný bojovník.

„Řekli mi, ať si zvětším výběh a koupím si jiného tygra. Jenže já jiného nechci,“ doplnil.

Úřady ji převezly přes hranice nelegálně

„Otáčí to proti mně,“ myslí si Vémola. „I můj veterinář se divil, že ji nechali naočkovat na moje náklady týden předtím, než ji odvezli,“ sdělil chovatel exotických zvířat.

Vémola dokonce upozornil, že úřady ani neprojevily zájem o důležité veterinární dokumenty tygřice. Podle jeho slov ji převážely přes hranice nelegálně. „Když si ji odvážely, ani si ode mě nevyzvedly očkovací papíry a ostatní dokumentaci. V podstatě ji přes hranice převážely nelegálně bez jakékoliv dokumentace,“ zdůraznil.

„Byla u mě rok, kdy patřila státu a oni nezaplatili ani korunu za jídlo ani za veterináře. Všechno jsem zařídil a uhradil já,“ zakončil svoji verzi Karlos Vémola.

Tagy:
tygr péče o zvíře úřady MMA zápasník Karlos Vémola Ministerstvo životního prostředí České republiky tygřice Lela Vémola